Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 04.11.2017. 15:00

I moćni Claas Arion 660 u utrci za Traktor godine

Claas u ovogodišnjem izboru "Traktora godine" ima dva finalista - u kategoriji ratarskih traktora je to Arion 660 CMATIC! Hoće li koji od njih postati Traktor godine?

Foto: Renata Prusina
  • 1.825
  • 174
  • 0

Claas u ovogodišnjem izboru "Traktora godine" ima dva finalista - u kategoriji ratarskih traktora je to Arion 660 CMATIC, a u kategoriji voćarsko-vinogradarskih traktora to je Nexos 240 VE. Krenimo redom.

Claas u novoj generaciji serije 600 ima četiri Ariona od 145 do 205 konjskih snaga, a naš je izbor pao upravo na najjači traktor ove serije.

Maksimalna snaga Ariona 660 je 185 KS (dovoljno za sve poljske radove) no zahvaljujući Claas Power Managementu on će u boostu dati 205 KS (za potrebe transporta). Ovu jačinu razvija DPS (Deere Power System) 6,8-litarski motor sa šest cilindara, 4 ventila po svakom cilindru i VGT turbopunjačem varijabilne geometrije. Riječ je o motoru SCR tehnologije (kombinaciji EGR recirkulacije ohlađenih ispušnih plinova, DPF filtera dizel čestica i SCR konvertera selektivne katalitičke redukcije) koja zadovoljava 4 stupanj (Stage IV/Tier4) standarda regulacije emisije štetnih plinova.

Spomenimo i da maksimalan okretni moment od 833 Nm motor postiže na 1.500 okretaja u minuti. Kod mirovanja stroja brzina praznog hoda se sa 800 smanjuje na 650 okretaja u minuti, i tako štedi gorivo. Zapremina spremnika diesel goriva je 370 litara, a AdBlue dodatka na bazi uree 17 litara. Servisni interval je 500 sati.

Brzo prilagođavanje prijenosa prema zadacima

Arion 660 CMATIC

Arion 660 ima CMATIC bestupanjski prijenos dvostruke spojke od 0,05-50 km/h, s elektrohidrauličkom promjenom smjera vožnje, opcijom kočenja prikolice, podešavanje agresivnosti reversera (+/-4), deaktivacija Cruse controla (memorirane brzine) samo pritiskom papučice gasa te brzim prilagođavanjem prijenosa prema radnom zadatku (dvije prethodno memorirane vrijednosti pogona motora) samo pritiskom na prekidač i sl. Serija 600 je prvi put dostupna i s elektroničkim Parklock sustavom parkirnih kočnica na ručici promjene smjera. Ako vozač napusti sjedalo, a da prije toga ne uključi Parklock, aktiviraju se parkirne kočnice na traktoru i bilo kojem priključnom uređaju/prikolici. Dodajmo da svim modeli serije 600 mogu imati i HEXASHIFT mehanički prijenos.

Hidraulička crpka je kapaciteta protoka od 150 l/min, s mogućnošću mijenjanja brzine reakcije hidraulike (u sekundama) te postavljanje prioriteta za vanjske ventile kojih je na raspolaganju 2-4. Maksimalni podizni kapacitet stražnje hidraulike je osam, a prednje četiri tone.

Brzina stražnjeg priključnog vratila 540 i 1.000 okretaja u minuti kao standard, a opcijski 540-540E, 1000 i 1000E, dok je prednjeg 1.000 okr/min.

Najbolja ergonomija u klasi?

Novi dizajn prednje osovine s PROACTIV suspenzijom pridonosi udobnosti vožnje. Jednostavnost upravljanja postiže Claas dynamic upravljački sustav s kojim vozač može mijenjati broj okretaja volana (dva različita automatska programa s dvije razine, odnosno četiri mehanička programa), prema zahtjevima određenog radnog zadatka jednostavnim pritiskom dugmeta.

Unutrašnjost kabine traktora Arion 660 CMATIC

Standard udobnosti sada je ovjes kabine u četiri točke, koja se diči ergonomijom, kažu, najboljom u klasi. Prostrana pregledna kabina ima lakša i manja vrata, jednostavnije zatvaranje vrata, kao i dodatna vrata s desne strane kabine. Za traktore iznad 165 KS u seriji 600, u izboru su i gume 42 inča promjera 1,95 metara za smanjeno sabijanje tla i veći kapacitet vuče. Jednostavnost upravljanja osigurat će CEBIS sustav s 12'' ekranom osjetljivim na dodir u 10 ključnih funkcija i novom CMOTION ručicom. Riječ je o horizontalnom joysticku na naslonu desne ruke kojim je moguće upravljati svim traktorskim funkcijama (promjena smjera vožnje, mijenjanje stupnjeva prijenosa, hidraulika, uključivanje/isključivanje stražnjeg priključka, uključivanje autopilota...), sa samo tri prsta.

Novi dizajn prednje osovine s PROACTIV suspenzijom pridonosi udobnosti vožnje

Još malo brojki

I po običaju, evo i nekoliko brojki za kraj. Ukupna dužina traktora je 4,8 metara, širina 2,5 m, visina 3,1 m. Podvozje dužine 2,82 m, klirens 0,5 m, kut zakretanja 55 stupnjeva, težina bez opterećenja je manja od osam tona (s punim spremnikom goriva), a radna težina 12,5 tona.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Tagovi

Claas Arion 660 CMATIC Traktor godine Tractor of the year 2017 Motor Snaga Finalist


Partner