• Održivi ruralni razvoj
  • 26.04.2018. 09:35

I mi imamo vrijedna iskustva, Tolušić kolegama iz regije prezentirao kako smo riješili nepoštene trgovačke prakse

Ministre poljoprivrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije ugostio je ministar Tolušić u Zagrebu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 150
  • 14
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ugostio je jučer na neformalnom sastanku ministre poljoprivrede jugoistočne Europe - Radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG RRD). Sastanku su prisustvovali ministri i visoki dužnosnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede održali su prezentacije o zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse i rješenjima koje je primijenila Republika Hrvatska, zatim o proceduri zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te o inicijativi sprečavanja otpada od hrane.

 "Važno je da susjedne zemlje razgovaraju i dijele iskustva. Sretan sam što Hrvatska može podijeliti pozitivna iskustva o temama koje se tiču svake pojedine članice ove naše zajednice. Kako smo riješili nepoštenu trgovačku praksu, kakav je bio naš put u korištenju EU fondova i gdje smo danas. Put od inicijative do zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojih je Hrvatska u kratkom roku EU članstva zaštitila čak 19.

Proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti

Sve su to teme koje su nam od zajedničkog interesa. Poljoprivreda i proizvodnja hrane u EU ima najviše standarde sigurnosti hrane u svijetu. Zato je europska hrana cijenjena i tražena roba. Znam da je put do prilagodbe tim standardima dug i da iziskuje određena ulaganja, ali puno toga može se financirati i EU sredstvima. Meni osobno je sigurnost hrane za naše potrošače najvažnija i stavit ću svu stručnu pomoć na raspolaganje svakoj zemlji koja teži istom cilju", rekao je Tolušić.

Glavni tajnik SWG-a Boban Ilić izjavio je, pak, da je siguran da su na pravom mjestu za dobivanje savjeta jer sve okupljene zemlje teže EU članstvu, a domaćini u Zagrebu imaju institucionalno znanje i iskustvo izazova i prepreka ulaska u tu zajednicu. "Imaju i veliku želju da nam pomognu", naglasio je Ilić.

Održivi ruralni razvoj

Inače, Radna skupina za regionalni ruralni razvoj (Standing Working Group - SWG) je platforma za umrežavanje (networking) i regionalnu suradnju osnovana u lipnju 200.5 godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. Hrvatska je postala članica SWG-a 28. ožujka 2008. godine, a ulaskom u EU dobila je status zemlje promatrača te doprinosi organizacijom ministarskih i stručnih sastanaka te raznim drugim aktivnostima unutar SWG-a.

Radnu skupinu za regionalni razvoj čine predstavnici vladinih institucija koje su odgovorne za ruralni razvoj na nacionalnom i regionalnom nivou 9 zemalja članica te 7 zemalja u statusu promatrača. Glavni ciljevi SWG-a su identificirati zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja; potpora zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja kao i potpora različitim institucijama u zadovoljavanju potreba zemalja članica, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede SWG Radna skupina Jugoistočna Europa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tikvice posađene u vrt pod plastičnu bocu.
Salata raste a od kupusa samo 3 su iznikla.
Neznam u čemu je problem, možda sadržaj vrećice jer sve je bilo izmrvljeno i skoro svako sjeme napuknuto.
#mojepovrće