Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana glifosata
  • 11.02.2017. 16:30

I građani Hrvatske odlučuju o sudbini glifosata

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8.250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca.

Foto: bigtsockphoto.com, stockr
  • 3.700
  • 463
  • 0

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec pozdravlja početak prikupljanja potpisa europske građanske inicijative koja od Komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU.

Podsjetimo, tijekom lipnja prošle godine Komisija je donijela odluku o privremenom tehničkom produljenju korištenja glifosata od 18 mjeseci na području EU sve dok Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje do kraja 2017. godine.

Građanska inicijativa za zabranu glifosata

"Prošle godine svjedoci smo brojnih neuspjelih pokušaja država članica da se slože oko daljnje autorizacije glifosata na području EU, što je bila jasna poruka Europskoj komisiji da mora povući prijedlog o produljenju dozvole za upotrebu glifosata.

Stoga pozdravljam pokretanje europske građanske inicijative o ovom izrazito važnom pitanju te vjerujem kako će velika većina građana EU biti protiv daljnje upotrebe ovog najčešće korištenog i potencijalno kancerogenog herbicida koji ima brojne negativne učinke za okoliš i ljudsko zdravlje.

Potrebno 8.250 hrvatskih potpisa

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8.250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.

Pozivam sve građane i udruge u Hrvatskoj da putem ove inicijative direktno utječu na kreiranje europskih zakona i jasno iskažu svoje mišljenje o zabrani upotrebe glifosata u EU", poručuje Škrlec.

Europska građanska inicijativa protiv glifosata nalazi se ovdje.

Foto: bigtsockphoto.com, stockr


Tagovi

Zabrana glifosata Davor Škrlec Herbicid


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P