Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Džudžan
  • 28.01.2019. 18:00

I džudžanima crna zima - dva uhvaćena u selu Ripci

Udavilo mi kokoš. Imam neku zamku pa rekoh idem je postaviti. Kad sam došao, uhvatio se jedan, priča Ante Pavličević Tune.

Foto: Pixabay/Capri23auto YouTube/Printscreen
  • 1.606
  • 103
  • 0

Ante Pavličević Tune iz sela Ripci, kod Prozora u susjednoj BiH, ulovio je u samo jednom danu dva džudžana, navodne misteriozne životinje, koje u Hercegovini slove kao neuhvatljive i za koje mnogi vjeruju da je riječ o izmišljenim životinjama koje se čudno glasaju.

"I džudžanima crna zima, ukočila ih glad i snijeg, moraju izaći. Udavilo mi kokoš. Imam neku zamku pa rekoh idem je postaviti. Kad sam došao, vidim, uhvatio se jedan. Nešto se bio ozlijedio, nikako nije živahan, slab bio, pokušao sam ga spasiti davajući mu hranu, ali nakon sat dva uginuo je. Ostavio sam zamku ponovno kad idući dan u nju uletio drugi. Ali ovaj je živahan, veseo!", kaže kroz šalu Ante za portal Rama-Prozor

Neuhvatljiva zvijer?

Džudžan se smatra mitskom životinjom koju nitko nikada nije uspio uhvatiti, a uzrok je mnogih šteta u poljoprivredi. Mnoge priče se vežu uz ovo stvorenje i često baš njega okrivljuju za neobjašnjive incidente koje se poljoprivrednicima događaju na gospodarstvima. 

Pojava vukopasa na Mosoru digla na noge lovce i stočare

Jedni misle da je ta priča napuhana i da je riječ o običnom glodavcu koji napada perad, neki tvrde da se radi o običnoj lasici ili tvoru dok su mnogi uvjereni da se baš radi o tajanstvenoj nemani. No, pretragom po internetu, čini se da baš i nije neuhvatljiv budući da je unazad nekoliko godina džudžan i više puta uhvaćen. 

Treba napomenuti kako misteriozna bića ne egzistiraju samo u ovim krajevima. Naime, u okolici Puerta Rica i Meksika živi zvijer koju nazivaju Chupacabra koju se okrivljuje za ubojstva malih, ali i životinja poput krava i konja. 

Džudžan završio kod ljubitelja životinja

Poznati satirički portal u BiH EroGag za džužana piše da je "mitološko biće koje ljeti pohara sve kokošinjce i glavni je uzrok svih poljoprivrednih devastacija desetljećima".

"Malo sam ga slikao i snimao. Slao sam prijateljima fotografije i video. Ne znam hoće li biti uhvaćen i treći, niti znam kako oni žive, u čoporima, parovima ili pojedinačno. Zamka je za sada stalno postavljena pa ćemo vidjeti ima li ih još. Nisam znao što ću u s džudžanom pa sam ga odnio tu u selu jednom ljubitelju životinja, pa nek on proviđa s njim", zaključio je Tune. 

Pogledajte video ispod članka kojega je snimio Tune pa prosudite sami, koja bi ovo životinja mogla biti.


Tagovi

Džudžan Mitska životinja Prozor-Rama Ante Pavličević Tune


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]