Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 27.09.2017. 15:20

I dalje se lome koplja oko glifosata u EU

Nacionalni stručnjaci iz država članica EU-a sastat će se početkom listopada kako bi glasovali o ponovnoj autorizaciji korištenja glifosata na još 10 godina.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 291
  • 21
  • 0

Dozvola za korištenje glifosata u Europskoj uniji istječe 31. prosinca. Nacionalni stručnjaci iz država članica EU-a sastat će se 5. ili 6. listopada kako bi glasovali o novom prijedlogu Europske komisije za ponovnu autorizaciju korištenja glifosata na području Europske unije na još 10 godina.

"Francuska i Italija već su se izjasnile kako na glasovanju neće podržati daljnju uporabu glifosata, stoga pozivam našeg premijera i Vladu RH da učine isto te se javno usprotive najavljenoj autorizaciji glifosata", poručio je zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, Davor Škrlec.

Kako je podsjetio, u ožujku 2015. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije upozorila je kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude, što je u suprotnosti s donesenim mišljenjem Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) koje tvrde kako je glifosat nekancerogen i siguran za korištenje. Na temelju iznesenog stava ovih agencija, Europska komisija i dalje predlaže obnovu dozvole za korištenje glifosata na području Europske unije na još 10 godina.

Europska građanska inicijativa (ECI) pokrenuta početkom ove godine prikupila je milijun potpisa građana Europske unije koji pozivaju Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida.

Foto: Pixabay/hpgruesen


Tagovi

Glifosat Davor Škrlec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]