Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nužnost udruživanja
  • 09.07.2015. 16:30

I dalje bez programa za proizvođačke organizacije

Mali poljoprivredni proizvođači teško se mogu probiti na tržištu, a u Hrvatskoj je takvih puno. Proizvođačke organizacije olakšavaju taj put i štite ih, ali imamo samo dvije, za voće i za mlijeko.

  • 298
  • 13
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ovoga je tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, prilikom rasprave o Izvješću o sektoru voća i povrća od reforme iz 2007., upozorila da hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede još uvijek nije izradilo nacionalni program za proizvođačke organizacije te da je to razlog zašto one ne mogu dobiti novac iz EU proračuna.

Osim toga, Hrvatska ima prekomplicirane procedure za osnivanje proizvođačkih organizacija te je pozvala na pojednostavljenje nacionalnih i europskih procedura za registraciju proizvođačkih organizacija kao i na smanjenje administrativnog tereta koji im se nameće.

"Važno je povećati sveukupnu razinu potpore proizvođačkim organizacijama i dati veće poticaje za njihovo osnivanje, jer smisao udruživanja jest veća konkurentnost i veća zarada poljoprivrednika, a realizacija toga cilja za sada izostaje", kazala je Petir. Naime, stopa organiziranosti je i dalje niska, a postojeće proizvođačke organizacije malene, pa članovima ne mogu postati svi proizvođači koji bi to htjeli.

Hrvatska ima samo dvije proizvođačke organizacije - za voće i mlijeko

"Većina proizvođača isključena je iz izravnih koristi koje pruža režim EU-a. Uvoz voća i povrća raste, dok su domaći proizvođači izloženi nelojalnoj konkurenciji i nepoštenoj trgovačkoj praksi", upozorila je Petir te dodala kako je procedura za osnivanje proizvođačkih organizacija u Hrvatskoj prekomplicirana i da su zasad registrirane samo dvije organizacije, jedna za mlijeko i jedna za voće.

S obzirom da još uvijek nije donijet nacionalni program za proizvođačke organizacije, koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz EU proračuna, zastupnica Petir je pozvala hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede da ga što prije donese te da novcem iz državnoga proračuna podupre postojeće proizvođačke organizacije.

Da ministarstvo izradi nacionalni program, dobili bi još novaca iz EU

Poticanje poljoprivrednika na udruživanja u proizvođačke organizacije, predstavlja značajnu novu mogućnost, pogotovo za hrvatske poljoprivrednike, koja rezultira otvaranjem novih tržišta malim proizvođačima, koji imaju slabiju pregovaračku moć i jače su izloženi rizicima povezanim s velikim tržištima. Proizvođačke organizacije korisne su i za zaštitu malih poljoprivrednika, jer im omogućavaju sigurnost i povećanje potražnje.

Raznim operativnim programima i jasnim ciljevima, nastoji se ojačati komercijalna vrijednost proizvoda i stabilizirati proizvođačke cijene. Petir je u Strasbourgu, podsjetila i na važnost provedbe Programa dostave voća i povrća obrazovnim ustanovama, putem kojega mali, lokalni proizvođači, mogu opskrbljivati svježim voćem i povrćem škole. Proizvođačke organizacije koje dobro funkcioniraju mogu imati važnu ulogu u privlačenju većeg broja mlađe populacije poljoprivrednim djelatnostima, što doprinosi demografskoj slici ovoga sektora, kao i ruralnog prostora općenito i zato je važno poduprijeti njihov rad.


Tagovi

Marijana Petir Europski parlament Strasbourg Sektor voća i povrća Ministarstvo poljoprivrede Nacionalni program Proizvođačke organizacije Administrativni teret Nelojalna konkurencija Udruživanje Mali proizvođači Mladi poljoprivrednici

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?