Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reforma izravnih plaćanja
  • 16.07.2014. 16:00

HSS: Jakovina nam uništava budućnost!

Prilikom izrade Programa izravnih plaćanja ministar nije poštivao pravila struke niti stvorio atmosferu za kvalitetnu javnu raspravu, što je osnova prilikom donošenja tako važnih dugoročnih odluka

  • 719
  • 120
  • 0

Program izravnih plaćanja u poljoprivredi, koji neprestano izaziva burne reakcije svih uključenih u poljoprivrednu proizvodnju, sutra će se naći i na Vladinom dnevnom redu. Mnogi pritom zamjeraju što se prilikom postupka izrade Programa nije otvorila kvalitetna javna rasprava, kao što je to praksa ostalih zemalja.

Jedni od onih koji su ministru Tihomiru Jakovini uputili svoj prijedlog novog modela izravnih plaćanja bili su i članovi HSS-a. Prema njihovom bi prijedlogu, srednja obiteljska gospodarstva površine do 30 hektara imala mogućnost isplate 534 milijuna eura umjesto 215 milijuna eura, što je ministrov prijedlog. Bolje bi se mogućnosti pružile i malim obiteljskim gospodarstvima, koja bi umjesto predloženih 43 milijuna, na raspolaganju imala iznos od 105 milijuna eura.

Odluka o 700 tisuća gospodarstava

Prilikom izrade Programa izravnih plaćanja ministar nije poštivao pravila struke niti stvorio atmosferu za kvalitetnu javnu raspravu, što je osnova prilikom donošenja tako važnih dugoročnih odluka. Zvonko Pongrac, predsjednik osječkog HSS-a za Index.hr pritom je ogorčeno je izjavio: "Dvije i pol godine sistematski uništava hrvatsku poljoprivredu, a posljedica njegovog '"rada" su ovisnost Hrvatske o uvozu hrane te nedostatnost domaće proizvodnje, čime je ugrožena nacionalna sigurnost Hrvatske!"

Budući da se radi o Programu koji će se provoditi idućih pet godina, vrlo je važno upravo sada donijeti kvalitetne strategije i modele. A upravo ta činjenica kao da nije jasna našem ministru, koji ovoga trenutka donosi odluku o 700 tisuća građana, koliko ih se bavi nekom od poljoprivrednih djelatnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.


Tagovi

Tihomir Jakovina Reforma izravnih plaćanja Obiteljska gospodarstva HSS Program izravnih plaćanja Vlada RH Zvonko Pongrac


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]