• Proizvodnja
  • 14.07.2013.

Hrvatski proizvodni potencijali

Sirana je kapacitirana za preradu 10 tisuća litara kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka dnevno, radom u dvije smjene. Osim livanjskog sira, u Čaporicama će se proizvoditi delikatesne sireve po starim zaboravljenim receptima iz Dalmatinske zagore

Foto: Stock.xchng
  • 573
  • 28
  • 0

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović u ponedjeljak će na triljskom području otvoriti vjetropark s 12 vjetroelektrana tvrtke “Oštra stina” kod naselja Voštane i Kamensko na Kamešnici, u radnoj zoni Čaporice obići će novi proizvodni pogon tvrtke “Conex trade” za konzerviranje, mariniranje i pakiranje u limenke jadranske sredele i inćuna, a u istoj radnoj zoni otvorit će prvu veliku siranu u Dalmaciji koju je izgradila tvrtka “Eko-sir Puđa” vlasnika i direktora Tomislava Puđe koji već ima uhodanu proizvodnju vrhunskog sira u Livnu. Tako će se doskora na tržištu Hrvatske, a vjerojatno i drugih zemalja EU-a naći nadaleko čuveni livanjski sir proizveden u Čaporicama. I ne samo ta vrsta sira.

"U Livnu godišnje proizvedemo oko 400 tona različitih vrsta sira od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Imamo 20 stalnih zaposlenika i oko 500 kooperanata. Do sada je naše glavno tržište bilo u Hrvatskoj, a distribucijski centar imali smo u Sinju. Kako je Hrvatska od 1. srpnja postala punopravnom članicom EU-a, mi nismo željeli ostati samo s druge strane. Stoga smo sagledali mliječne potencijale Splitsko-dalmatinske županije i odlučili u radnoj zoni Čaporice izgraditi modernu siranu. Hvala predsjedniku dr. Ivi Josipoviću što će siranu otvoriti, hvala ministarstvima i ministrima poljoprivrede i gospodarstva na potpori i razumijevanju te Gradu Trilju i Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su nam u realizaciji ovoga projekta bili od velike pomoći", kaže Tomislav Puđa.

Nova sirana “Eko-sir Puđa” u radnoj zoni Čaporice ima 1600 metara kvadratnih proizvodnog prostora izgrađenog na parceli od 7 tisuća kvadrata. Izgradnja i nabava opreme financirani su vlastitim sredstvima vlasnika i bančinim kreditom. Prvo mlijeko za proizvodnju stići će početkom idućeg tjedna. "Do sada smo potpisali ugovor o otkupu mlijeka s 10-ak proizvođača sa šireg područja Cetinske krajine i ugovorili isporuku 2000 litara mlijeka dnevno. Razgovaramo s drugim proizvođačima mlijeka, i to ne samo o otkupu pomuženog od krava koje posjeduju. Ponudit ćemo im nabavu mliječnih junica. Ova sirana kapacitirana je za preradu 10 tisuća litara kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka dnevno, radom u dvije smjene. Naš cilj je da što prije dosegnemo toliku proizvodnju. A da bismo to postigli, svjesni smo da moramo ulagati i u primarnu proizvodnju, odnosno u proizvodnju mlijeka" - kaže Puđa.

U novoizgrađenoj sirani u Čaporicama za sada će raditi 10 zaposlenika, koji su već educirani pa se u novom pogonu neće učiti poslu. Vlasnik i direktor Puđa otkrio nam je da će se, osim sira po recepturi iz njihove livanjske sirane, u Čaporicama proizvoditi delikatesni sirevi po starim receptima iz Dalmatinske zagore. Radi se o gotovo zaboravljenim receptima. Po njima smo napravili probne uzorke. Vjerujte da će po kvaliteti ti sirevi premašiti nadaleko čuvene sireve iz naše livanjske sirane - samouvjereno tvrdi Tomislav Puđa.

Autor: Toni Paštar, Foto: Stock.xchng


Izvori

Slobodna dalmacija


Tagovi

Livanjski sir Sirana Radna mjesta Otvorenje Eko-sir Puđa Čaporice