Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BDP
  • 28.08.2020. 16:45

Hrvatska zbilježila najveći pad BDP još od 1995. godine: U drugom tromjesečju pao 15,1%

Najveći negativan doprinos smanjenju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je padom izvoza roba i usluga i smanjenjem osobne potrošnje.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 110
  • 130
  • 0

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1% na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovine 2014. godine.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 14,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 15,1%.

Istovremeno to je i najveći pad još od 1995. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8% zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize.

Covid-19 glavni krivac

Oštar pad gospodarstva u drugom tromjesečju posljedica je pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost od druge polovice ožujka do kraja travnja.

Prema podacima, najveći negativan doprinos smanjenju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je padom izvoza roba i usluga (-40,6%) i smanjenjem osobne potrošnje (14%). 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u izjavi za novinare istaknuo je se stalno apostrofira da je strukturni izazov za hrvatsko gospodarstvo smanjivanje uvozne ovisnosti "koja se u zadnjih nekoliko godina, u odnosu na prošlu krizu, nažalost i povećala". Dodao je i kako je pad osobne potrošnje bio očekivan, s obzirom na aktualnu situaciju. 

Ćorić: Sredstva usmjeriti prema realnom sektoru

BDP je komentirao i Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u izjavi pred Banskim dvorima naglasio je kako o povećanju otpornosti ekonomije dolazi kada gospodarstvo nije nužno orijentirano na jedan sektor, kao što je Hrvatska na turizam i ugostiteljstvo. 

"To je ono što u narednim godinama i narednim aktivnostima treba mijenjati", ističe Ćorić najavivši kako će njegovo ministarstvo u nadolazećoj višegodišnjoj financijskoj omotnici inzistirati na tome da se što je moguće veći udio sredstava usmjeri prema realnom sektoru, odnosno proizvodnim djelatnostima.

Treba dodati i kako je Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 11,9%.


Tagovi

BDP Hrvatska Pad Koronakriza Izvoz Uvoz Potrošnja BDV


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]