Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.03.2009.

Hrvatska proizvede 5000 tona meda, od čega izveze polovicu

Nužno je formirati brend i hrvatski med učiniti prepoznatljivim

  • 425
  • 21
  • 0

»Hrvatski pčelari godišnje proizvedu oko 5000 tona meda koristeći samo 30 do 40 posto pašnjaka, a polovica proizvedenog se izvozi«, istaknuo je u Vinkovcima Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS), na Međunarodnom sajmu pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda u sklopu kojega je održan i stručno-znanstveni skup uz sudjelovanje desetak znanstvenika i pčelara praktičara iz zemlje i inozemstva. U sajamskom dijelu sudjelovalo je osamdesetak izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

Skup se pod nazivom »Pčelarski dani« održao u petak i subotu u Vinkovcima, a nakon šest godina održavanja prerastao je u najveću pčelarsku manifestaciju u Hrvatskoj i među najvećima na jugoistoku Europe. Predsjednik HPS-a naglasio je da iako 50 posto meda završava na inozemnom tržištu, med se izvozi u bačvama i neprepoznatljiv je na inozemnom tržištu. »Stoga je nužno formirati brend i tako hrvatski med učiniti prepoznatljivim«, rekao je Kranjec, dodavši da je hrvatski med tražen i u Europi, ali i u Izraelu, Jordanu i u drugim neeuropskim zemljama. Istaknuo je da je hrvatska zakonska regulativa vezana uz med skoro potpuno usklađena s normama EU-a te predstoji još samo donošenje pravilnika o kakvoći meda. U tijeku je i izrada katastra pčelinjih paša i pčelinjaka.

»Pčelarske dane« organizirali su Hrvatski pčelarski savez i Savez pčelara Vukovarsko-srijemske županije, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

Autor: Goran Čorkalo