• OECD
  • 03.12.2021. 09:50
  • Pariz, Francuska

Hrvatska postala punopravna članica OECD sheme za voće i povrće

To znači mogućnost izdavanja međunarodno priznate potvrde o usklađenosti s tržišnim standardima za voće i povrće, što će doprinijeti bržoj i lakšoj trgovini s trećim zemljama.

Foto: Bigstock/ESOlex
  • 72
  • 45
  • 0

Republika Hrvatska službeno je primljena u članstvo OECD sheme za primjenu međunarodnih standarda za voće i povrće, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, ulaskom u ovu shemu za primjenu međunarodnih standarda za voće i povrće, država je dobila službenu potvrdu da su zakonodavstvo i nadležna tijela koja sudjeluju u postupku standardne kontrole u skladu s tom shemom za međunarodne standarde za voće i povrće.

Također omogućeno joj je izdavanje međunarodno priznate potvrde o usklađenosti s tržišnim standardima za voće i povrće, što će doprinijeti bržoj i lakšoj trgovini s trećim zemljama.

"Sudjelovanje u radu OECD-a od velike je važnosti za naše Ministarstvo i nadamo se kako ćemo uskoro ispuniti uvjete za punopravno članstvo u Odboru za poljoprivredu. Iznimno cijenimo njihova tematska, stručna istraživanja i studije koje proizlaze iz njih", izjavio je državni tajnik Tugomir Majdak koji je boravio u Parizu u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) gdje smo službeno i primljeni u članstvo. 

Inače, riječ je o međunarodnoj organizacija koja zajedno s vladama, kreatorima politika i građanima radi na uspostavljanju međunarodnih standarda utemeljenih na dokazima i pronalaženju rješenja za niz društvenih, gospodarskih i ekoloških izazova. 


Tagovi

OECD Voće Povrće Shema Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prilici temperaturi - valja se dobro ugrijati izvana i iznutra 😉