Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 26.11.2021. 11:45

Hrvatska poljoprivredna komora bira novo predsjedništvo - tko se sve može kandidirati?

Glasanje za novog predsjednika, ali i tijela Hrvatske poljoprivredne komore, održat će se u prosincu.

Foto: Marinko Petković
  • 942
  • 169
  • 1

Hrvatska poljoprivredna komora uskoro će provesti izbore. 

Započeo je, naime, izborni proces za sva tijela krovnog udruženja poljoprivrednika, budući da krajem prosinca ističe mandat članovima skupštine, predsjedniku i drugim tijelima.

"Ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače, koji su po Zakonu o HPK članovi našeg krovnog udruženja, da se uključe u izborni proces i da biraju svoje predstavnike kako bi imali reprezentativnost, te svi zajedno u idućem sazivu utjecali na buduće procese koji nas čekaju kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU", rekao je aktualni predsjednik Mladen Jakopović dodajući da su pred poljoprivrednicima izazovna vremena što ih još više obvezuje i stavlja veliku odgovornost da maksimalno pokažu snagu izboriti se za boljitak hrvatske poljoprivrede. 

Tko može glasati?

Pravo glasa na izborima imaju svi OPG-i upisani u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te svi evidentirani dobrovoljni članovi, odnosno oni koji su potpisali izjavu o članstvu HPK. Pravilnik o izborima će potvrditi Upravni odbor Komore nakon što se utvrdi konačni broj svih članova – dobrovoljnih i obveznih. Trenutno skupština, navode dalje, ima 32 člana koji su teritorijalno raspoređeni.

"Očekujemo da ćemo do 30. studenog dobiti popis upisanih od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te objaviti izmjene Statuta u Narodnim novinama te bi s tim datumom zatvorili listu glasača", objašnjavaju navodeći da svi OPG-i mogu na stranicama HPK provjeriti svoj status odnosno imaju li pravo glasa. Postoji, naime, opcija "Provjeri članstvo" i sa svojim MIBPG se to može provjeriti ili upitom na mail clanstvo@komora.hr.

Rokovi za podnošenje kandidature te svi ostali rokovi bit će objavljeni na web stranici. Potencijalni kandidati za skupštinu moraju skupiti 15 potpisa iz svoje županije, imati evidentiranu plaćenu članarinu na dan podnošenja kandidature (koja iznosi 72 kune godišnje), te dostaviti popunjene obrasce i druge dokumente, koje je odredilo Povjerenstvo za provođenje izbora. Svi rokovi, obrasci i traženi dokumenti bit će objavljeni također na stranicama Hrvatske poljoprivredne komore.

Nadalje, opisuju, prema važećim pravilima predsjednika HPK imenuje i razrješuje Skupština iz redova članova Komore. Za predsjednika se može kandidirati bilo koji član Komore, koji će u određenim rokovima, a koje će propisati Pravilnik o provođenju izbora, dostaviti sve potrebne dokumente i obrasce. Sve izborne radnje će također biti objavljene na stranici HPK u Pravilniku o provođenju izbora. 

Online glasanje 

Naglašavaju i kako svaka županija bira predstavnike u skupštini proporcionalno broju članova Komore u toj županiji, na način da na svakih započetih 1.000 članova ta županija ima pravo na jednog predstavnika u Skupštini. Glasači će birati kandidate u svojim županijama. Skupština se formira od delegata koji se biraju proporcionalno broju članova, a broj delegata po županijama će se znati nakon što HPK dobije popis upisanih u Upisnik OPG-ova i evidentiranih dobrovoljnih članova.

"Ovo će biti prvi izbori koji će se odvijati on-line", navodi Jakopović dodajući da će se izbori provoditi putem platforme koja koristi napredno softversko rješenje za provedbu različitih glasovanja putem online. Tako će se riješiti problem slabog odaziva na izbore i štedi se na vremenu.

Do kraja godine izbori u HPK, ali tko će moći glasati za novo vodstvo?

Ova platforma je, naglašava sigurna, transparentna, ekonomična i ekološki prihvatljiva i vrlo jednostavna za korištenje. Svaki član putem svoje mail adrese ima mogućnost glasovati za svoje kandidate. Nakon što istekne vrijeme za glasovanje, platforma će biti zaključana te će se rezultati vidjeti u roku od nekoliko minuta. Glasački listići su elektronski i brojanje se odvija automatski u sustavu.

"Raduje nas što smo prva komora koja će u Hrvatskoj na ovaj način provesti izbore te što dokazujemo našu spremnost prema digitalizacije poljoprivrede i kroz ovaj vidi procedura", zaključuje predsjednik.


Tagovi

HPK Izbori Mladen Jakopović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]