Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski proizvodi
  • 19.07.2023. 15:00

Hrvatska nudi svoju željeznicu i morske luke za transport ukrajinskih žitarica

Hrvatska je spremna pomoći u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica, izjavio je hrvatski državni tajnik za političke poslove Frano Matušić

Foto: Depositphotos/alivio
  • 1.096
  • 129
  • 0

Hrvatska nudi svoju željezničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kao alternativne rute nakon što je prekinut crnomorski sporazum o žitaricama.

Izjavio je to hrvatski državni tajnik za političke poslove Frano Matušić na zasjedanju Opće skupštine UN-a tijekom otvorene ministarske rasprave o stanju na privremeno okupiranim područjima Ukrajine, piše Ukrinform

"Hrvatska je spremna pomoći u pronalaženju novih ruta za ukrajinski izvoz žitarica. Hrvatske željeznice i luke na Jadranu su među mogućim alternativnim pravcima", rekao je.

Prema njegovim riječima, odluka Rusije da ne produži sporazum izaziva prijetnju gladi u mnogim dijelovima svijeta.

Petorka traži produljenje zabrane uvoza

S druge strane, Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka zajednički će zatražiti od EU-a produljenje zabrane uvoza ukrajinskih žitarica nakon 15. rujna kako bi se izbjegli veliki poremećaji na tržištu, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy za Reuters.

Kroz ovih pet zemalja su prolazile alternativne tranzitne rute kako bi se nadoknadio usporeni izvoz preko crnomorskih luka. Prekid sporazuma mogao bi dovesti do povećanih protoka žitarica i uskih grla, strahuju u ovim EU državama. 

Stoga će tražiti nastavak zabrane uvoza za četiri ukrajinska proizvoda - pšenicu, kukuruz, sjeme uljane repice i suncokreta, dok će se transport normalno obavljati. Nagy je izjavio da će razgovarati o opciji prema kojoj bi zemlje mogle pojedinačno tražiti od EU da doda proizvode na popis zabrane.

"Očito Ukrajina, s obzirom na svoju veličinu, svime što proizvodi i izvozi u Europu, utječe na tržište. Ista je situacija s piletinom, jajima, medom", rekao je.

Koliko će se proizvoda moći izvesti? 

Iako transport Crnim morem nije zabranjen, Ukrajina vjerojatno neće dobiti potporu drugih zemalja u vrlo riskantnoj pratnji brodova kroz koridor za žitarice. 

"Ako se neće moći izvoziti na taj način, onda ćemo otprilike moći svijetu osigurati 3,7-3,8 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda svaki mjesec. To nije dovoljno", rekao je član Odbora za agrarnu i zemljišnu politiku Ukrajine Dmytro Solomchuk te dodao kako su alternative dunavske luke i kopneni putevi kroz zemlje EU.

Rusija: UN ima tri mjeseca

Rusija je danas priopćila da Ujedinjeni narodi imaju tri mjeseca za provedbu uvjeta memoranduma koji bi olakšao ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda ako želi da Moskva nastavi razgovore o ponovnom pokretanju ukrajinskog izvoza žitarica. 


Tagovi

Frano Matušić Alternativni putovi Crnomorski sporazum Ukrajinske žitarice Luke na Jadranu Zabrana uvoza Uvjet Rusije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.