Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 06.06.2023. 15:00

U kojih pet EU zemalja je i dalje zabranjeno uvoziti žitarice i uljarice iz Ukrajine?

Produžena je zabrana uvoza četiri poljoprivredna proizvoda iz Ukrajine u pet susjednih zemalja. Imaju veliku podršku povjerenika za poljoprivredu Europske komisije, Janusza Wojciechowskog

Foto: Depositphotos/limco72
  • 1.515
  • 165
  • 0

Europska komisija je do 15. rujna produžila dogovor prema kojem Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka mogu zabraniti uvoz i prodaju četiri poljoprivredna proizvoda. Tranzit ove robe kroz te zemlje je i dalje dopušten. 

Ovih se pet zemalja žalilo da je liberalizacija trgovine s Ukrajinom od strane Europske unije dovela do poplave jeftinijih ukrajinskih žitarica, što je domaću proizvodnju učinilo neisplativom. 

Komisija, koja nadzire trgovinsku politiku u svih 27 članica Europske unije, dopustila je početkom svibnja ova ograničenja na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta. Ova iznimna odluka trebala je trajati do ponedjeljka, 5. lipnja, no jučer je produžena do sredine rujna.

Imaju podršku Wojciechowskog

Pet EU zemalja ima veliku podršku povjerenika za poljoprivredu Europske komisije, Janusza Wojciechowskog, koji je tražio da se ova zabrana produži do kraja godine, ili barem do kraja listopada.

Prema njegovim riječima, da mjere nisu produžene, nastao bi problem ove sezone. Kako tvrdi, ovih je pet zemalja već pogođeno priljevom ukrajinske robe te poljoprivrednici ne bi uspjeli osloboditi svoja skladišta prije žetve.

"Ako ne zadržimo ograničenja, problemi će se nastaviti i biti možda još veći", rekao je povjerenik, dodajući da bi se 2024. izvozni pritisak u ove zemlje trebao smanjiti jer se očekuje da će ukrajinska žetva 2023., s obzirom na rat koji ondje traje više od godinu dana, biti 40 posto manja nego godinu prije.

Upola manja žetva 

No, taj bi postotako mogao biti još veći. Naime, većina ozimih usjeva je u dobrom stanju, ali bi prinosi mogli pasti za 20 posto ako potraje trenutno suho i vruće vrijeme. 

Proizvodnja žitarica smanjila se na oko 53 milijuna tona 2022. s rekordnih 86 mil. t 2021. Vlada je rekla da bi se 2023. mogla gotovo prepoloviti, odnonso pasti na 44,5 milijuna tona.

Mađarska zabrana uvoza

Treba podsjetiti su da prije odluke o ograničenju uvoza za ove četiri vrste proizvoda, navedenih pet zemalja susjednih Ukrajini prijetile jednostranim zabranama, a neke su ih i uvele. Rumunjska nikada nije provela ovaj naum, Poljska, Slovačka i Bugarska su ih ukinule nakon dogovora s Komisijom, jedino ih Mađarska ima sve vrijeme na snazi što je posljedično odgađalo isplatu paketa pomoći. 

Tko čeka 1,5 milijuna tona žitarica u ukrajinskoj luci, a kome ide 40 milijuna eura pomoći?

Za sada nema informacija kako će dalje postupiti Mađarska koja osim ove četiri vrste proizvoda zabranjuje uvoz njih preko 20, hoće li to i dalje odgađati isplatu pomoći te kako će na čitavu situaciju reagirati druge zemlje članice. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Pet zemalja Zabrana uvoza Janusz Wojciechowski Ukrajinske žitarice Tranzit


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.