Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.12.2008.

Hrvatska na vrhu maslinove grančice

Berba maslina na prijelazu iz listopada u studeni i mlado ulje, koje poteče u uljarama pravi su povod za sumiranje hrvatskih dosega u toj važnoj proizvodnji. Ovaj puta i na pravome mjestu u istarskome Vodnjanu i to po četvrti puta.

  • 1.112
  • 54
  • 0

Fešta od mladoga ulja okupila je najbolje od najboljega što se maslinovog ulja, vina, sira, pršuta i domaćih specijaliteta tiče. Pod velikim šatorom tijekom vikenda posjetitelji su mogli degustirati na desetke vrsta maslinova ulja, sira, ili neke od pet tisuća porcija autohtonih specijaliteta. Cijene su bile simbolične, bon od 10 kuna za jela ili kupnja čaše na vezici za degustaciju vina. Time je ostvaren i strateški cilj, kako kaže ovogodišnji šef organizacije i mladi maslinar svjetskoga glasa, Sandi Chiavalon - a to je «s vrhunskim uljima u vrhunski turizam», pa se tako grade i vrlo lijepe kušaonice i drugi sadržaji za vodnjansku formulu, «poljoprivreda i turizam».
Vodnjan i okolica blagorodne je klime i zemljišta za maslinarstvo. Ljudi su to prepoznali, te prihvaćanjem suvremenih agrotehničkih mjera, pravilnog (i pravovremenog) branja maslina, te prerade hladnim postupkom u posljednjih nekoliko godina uz pomoć znanosti «dosegnuli su sam vrhunac maslinove grančice». Laboratorijske analize ulja te senzorske ocjene pokazuju najbolje rezultate, pa je ostala još samo briga da sve takvo stigne i do potrošača. O zaštiti od patvorenja, trgovačkih krivotvorina i pravilnome deklariranju proizvođačima je govorila prof. dr. Olivera Koprivnjak i sama obrazovana kušateljica i jedna od najzaslužnijih znanatvenica za evoluciju maslinarstva u nas.

Nove uljare, novi maslinici

Samo na području Vodnjana ove je godine posađeno 15 tisuća novih stabala, te se čeka raspodjela stotina hektara državnoga zemljišta, većinom za maslinike. Četiri maslinarske obitelji (inače elektroinženjerske) otvorile su supermodernu uljaru Sv. Lovre, te pod Markom Brist proizvode četiri sortna maslinova ulja (ograničenih količina) te su odmah krenuli i u žetvu odličja. Novost je u njih filtriranje ulja specijlanim celuloznim filtrima, da u prodajne boce dođe na vrijeme, prije božićne potrošnje i darivanja. Osim toga bez tragova taloga ulje je kristalno bistro, ali i zaštićeno od mogućeg pada kakvoće.
Na Vodnjanštini je već desetak vrhunskih uljara, a neki su već na svjetskim listama kakvoće tog blagoslovljenog proizvoda. Vrhunska maslinova ulja, a ovdje je riječ o prvome od prvoga, dakle extra djevičanskom, polako ali sigurno šire se i na krajeve u kojima potrošnje prije nije bilo ili je bila zanemariva, pa i u tom smislu slijedimo svijet.

Uživati u najboljemu

Maslinovo se ulje u narodu rabi oduvijek no nije pretenciozno reći da smo upravo mi, zahvaljujući novim tehnikama i materijalima svjedoci preobrazbe njegove proizvodnje s perfektnim produktom. Tako se masline beru neoštećene, optimalne zrelosti (crno-zelene), prerađuju isti dan bez zagrijavanja (max. do 27 stupnjeva) i td. U zemljama poput nas još se ne sade intenzivno, gusto i uz neumjerenu gnojidbu i navodnjavanje, pa govorimo o «Bogom danoj kulturi». Maslinovo ulje danas «ne vonja», ono miriše. I to po bilju, zelenilu, voću, čak i čokoladi. Tako je nestala tanka nit između ljekovitosti (polifenoli, antiksidansi i antibakterijski učinak i sl.) svojstvene za extra djevičanska maslinova ulja te štetnosti (oksidi, nitrati, nitriti, slobodni radikali) svojstveni za stare navike i zablude oko prerade maslina, ali i za novovjeke patvorine (mješavina djevičanskoga i ulja od komine masline) i druge trgovačke podvale.

Autor: Rajko Polić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]