Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene zemljišta
  • 29.01.2024. 13:30

Hrvatska ima najniže cijene poljoprivrednog zemljišta u EU - što je sa zakupom?

Podatke o cijenama poljoprivrednog zemljišta, ali i zakupa na razini Europske unije objavio je Eurostat. Kako stojimo u odnosu na druge članice?

Foto: Depositphotos/tan4ikk
  • 1.007
  • 66
  • 0

Eurostat je objavio podatke o cijenama poljoprivrednog zemljišta te njihovog zakupa na razini Europske unije (EU). Kako navode, one se razlikuju u pojedinim zemljama zbog zakonodavstva, klime, ali i kvalitete tla.

"Prosječna cijena za jedan hektar obradive površine u EU 2022. godine iznosila je 10.578 eura", iznijeli su podatak. Kako pišu, od ukupno 21 zemalja najniže cijene oranica bilježi Hrvatska gdje se hektar plaćao 3.700 eura.

Hektar najviše plaćaju poljoprivrednici na Malti

Daleko najviše cijene bilježi Malta i to 233.230 eura po hektaru, a kako stoji u objašnjenju Eurostata to je zbog ograničene dostupnosti obradivih površina u toj zemlji i pritiska da se ono koristi u druge namjene.

U skupini najviših cijena su i Nizozemska, Luksemburg te Irska gdje se cijena hektara kretala u rasponu od 38 tisuća do 85 tisuća eura.

Hrvatska je na posljednjem mjestu kada je u pitanju cijena poljoprivrednog zemljišta (Izvor: Eurostat) 

U Grčkoj, Češkoj, Poljskoj i Španjolskoj ona se kretala oko europskog prosjeka. Najbliže su Hrvatskoj po prosječnoj cijeni hektara Latvija i Slovačka, gdje je hektar stajao u prosjeku 4.420 odnosno 4.790 eura.

Međutim, Eurostat nije objavio podatke za Belgiju, Njemačku, Italiju, Portugal, Austriju i Cipar. 

Kako se kreću cijene zakupa?

Na razini EU prosječna cijena zakupa obradivog poljoprivrednog zemljišta i/ili pašnjaka je u spomenutoj godini iznosila 199 eura po hektaru. Eurostat navodi da su i ovdje zabilježene značajne varijacije ovisno od zemalja i regija.

Među zemljama EU-a najjeftiniji je bio u Slovačkoj, gdje je za hektar u prosjeku trebalo izdvojiti 57 eura po hektaru. Blizu je i Hrvatska s prosječnom cijenom od 74 eura po hektaru.

Najskuplji zakup poljoprivrednog zemljišta plaća se u Nizozemskoj (Izvor: Eurostat)

Prema objavljenim podacima, zakup se najviše plaćao u Nizozemskoj i to u prosjeku 843 eura po hektaru.

U susjednoj Mađarskoj i Litvi prosječna cijena bila je gotovo izjednačena s prosjekom EU-a.

Valja napomenuti da Eurostat nije imao na raspolaganju podatke o cijeni zakupa za Belgiju, Cipar, Njemačku, Italiju, Poljsku i Rumunjsku pa stoga nisu objavili te podatke.


Tagovi

Eurostat Cijene Poljoprivredno zemljište Zakup zemlje Pašnjaci Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]