Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akademija poljoprivrednih znanosti
  • 14.06.2017. 18:00

Hrvatska ima Akademiju poljoprivrednih znanosti!

Osnivačka skupština održana je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a predstavljen je i početni program pa je tako među prvim zadacima istaknuta izrada Enciklopedije poljoprivrede.

  • 3.534
  • 298
  • 0

Osnovana je Akademija poljoprivrednih znanosti. Osnivačka skupština održana je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a tim činom utemeljenja, u svečanom je ozračju, 132 znanstvenika postalo redovnim članovima novoosnovane Akademije poljoprivrednih znanosti.

Prvi predsjednik je akademik Frane Tomić, a dopredsjenici Akademije poljoprivrednih znanosti su: za bilinogojstvo Vlado Guberac, za stočarstvo i ribarstvo Gordana Kralik, za interdisciplinarne znanosti Tajana Krička i za znanstvenu i istraživačku djelatnost Ferdo Bašić, piše Glas Slavonije.

Treba istaknuti kako je inicijativa za osnivanjem Akademije poljoprivrednih znanosti po uzoru na druge znanosti poput medicinske, tehničke, pravne, pokrenuta još prije sedam godina, a odobrenje za osnivanje dobili su tek prije četiri mjeseca. Akademik Tomić je prilikom osnivanja govorio o ulozi i značaju Akademije poljoprivrednih znanosti te naglasio kako povijest razvoja čovječanstva prati i povijest razvoja poljoprivredne proizvodnje posebice u 19. i 20. stoljeća u kada se i u Hrvatskoj osnivaju i razvijaju brojne škole, fakulteti i instituti.

Hrvatska broji 10 tisuća poljoprivrednih stručnjaka

Poljoprivreda ima 13 znanstvenih grana i brojne znanstvene discipline, a u Hrvatskoj broji 10.000 poljoprivrednih stručnjaka i 606 znanstvenika s doktoratom, rekao je akademik Tomić navodeći razloge za osnivanjem Akademije poljoprivrednih znanosti kao krovne institucije kojoj je jedan od zadataka upravo ostvarivanje gospodarskog i obrazovnog napretka i ugleda poljoprivredne struke.

Akademija ima tri odjela: Odjel za bilinogojstvo, Odjel za stočarstvo i ribarstvo te Odjel za interdisciplinarne znanosti.

Valja navesti da za redovitog člana Akademije mogu biti birani hrvatske znanstvenice i znanstvenici izabrani u zvanje znanstvenog savjetnika, odnosno redovitog sveučilišnog profesora, znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju, odnosno redovitog sveučilišnog profesora u trajnom zvanju, professora emeritusa i člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iznimno za redovitog člana mogu biti birani i znanstvenice te znanstvenici s doktoratom znanosti i značajnim doprinosima u razvoju poljoprivredne struke i znanosti, odnosno razvoju gospodarstva. Za počasnog člana može biti biran hrvatski ili strani znanstvenik koji je svojim djelovanjem znatno pridonio afirmaciji i ugledu poljoprivrednih, biotehničkih i srodnih znanosti u Hrvatskoj ili svijetu. Član suradnik može biti hrvatski znanstvenik koji je izabran najmanje u zvanje znanstvenog suradnika, odnosno docenta.

Predstavljen i početni program

Osim znanstvenih vrijednosti, na izbor članova Akademije utječe i društveni ugled te pridržavanje načela stručne etike kandidata, rečeno je na Osnivačkoj skupštini.

Na Osnivačkoj skupštini predstavljen je i početni program rada Akademije poljoprivrednih znanosti gdje se razlučuje višegodišnji i godišnji program pa je tako među prvim zadacima istaknuta izrada Enciklopedije poljoprivrede, zatim organizacija znanstveno-stručnih skupova bilo samostalno bilo u suradnji sa znanstvenim ustanovama i institucijama te pristupanje izradi monografija pojedinih znanstvenih grana i disciplina. Posebno istaknuti zadatak Akademije jest poticanje obrazovanja poljoprivrednika te isticanje potrebe cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja poljoprivrednih stručnjaka i znanstvenika.

Autor: Roberta Sorić, Glas Slavonije


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Akademija poljoprivrednih znanosti Zahreb Hrvatska Osnovana Frane Tomić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]