Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 08.07.2020. 12:00

HPK: Što prije nastaviti s reformama da kriza dodatno ne ugrozi poljoprivredu

Koronakriza je osvijestila sve slabosti i nedostatke hrvatske poljoprivrede, zbog čega bi bilo dobro da se odmah po formiranju Vlade i Sabora održi tematske sjednica na kojoj će se razgovarati o pitanju samodostatnosti, navode iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Marinko Petković
  • 180
  • 30
  • 0

"Poljoprivrednici očekuju da se što prije formira Vlada kako se teška gospodarska situacija, uzrokovana koronakrizom, ne bi na jesen prelila na sve sektore i dodatno ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, posebice jesensku sjetvu koja je od presudne važnosti ukoliko će se kriza nastaviti", poručili su u utorak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Koronakriza je, kako navode, osvijestila sve slabosti i nedostatke hrvatske poljoprivrede, zbog čega bi bilo dobro da se odmah po formiranju Vlade i Sabora održi tematske sjednica na kojoj će se razgovarati o pitanju samodostatnosti te snažnog zaokreta i provođenja reformi koje su nužne.

Jer, kako upozoravaju, vrijednost poljoprivredne proizvodnje stagnira, uvoz i deficit se povećavaju, a pred Hrvatskom su i nove reforme Zajedničke poljoprivredne politike koje kroz dvije važne strategije – Strategiju o bioraznolikosti te strategiju Od polja do stola, koje pred poljoprivredne proizvođače stavljaju nove zahtjeve koji će dodatno otežati radi u poljoprivredi, sigurnost dohotka i opstanak ruralnih prostora.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

U HPK vjeruju u nastavak dobre komunikacije s Ministarstvom poljoprivrede, smatraju da ima prostora da se ona poboljša, odnosno da informacije do Komore i poljoprivrednika dolaze brže. Očekuju također da se nastavi rad na smanjivanju administrativnih prepreka koje otežavaju rad poljoprivrednicima. 

Važnim smatraju i donošenje Strategije hrvatske poljoprivrede te vjeruju da će u javnoj raspravi i neka njihova rješenja biti usvojena.

Mišljenja su, naime, da se poljoprivredu može učiniti konkurentnijom kroz sljedivost i promociju proizvoda, jasno definiranje troškova proizvodnje radi sprječavanja nepoštenih praksi, većeg korištenja zelene energije te stavljanja u funkciju neobrađenog poljoprivrednog zemljišta.

Redefinirati HPK po uzoru na austrijski model

"Očekujemo da Vlada i Sabor do kraja provedu Zakon o poljoprivrednoj komori, posebice vezano za financiranje odnosno plaćanje članarine, što je definirano Zakonom, ali do sada nisu provedene sve potrebne predradnje kako bi se provodio do kraja", istaknuli su iz HPK napominjući da ukoliko je potrebno treba pristupiti i izmjenama zakona.

Njihov je prijedlog da se ozbiljno pristupi redefiniranju uloge HPK po uzoru na austrijsku poljoprivrednu komoru, koja je trenutno primjer dobre prakse Europske unije, i snažna organizacija ključna u provođenju svih poljoprivrednih politika te pomoći poljoprivrednicima.

Zbog stotinjak različitih zakonskih akata za novo programsko razdoblje te sve novine koje će se u sektoru poljoprivrede događati i koje će zahtijevati prilagodbu, u HPK smatraju da bi Hrvatska trebala razmotriti organizacijski sustav HPK po austrijskom modelu te primijeniti njihov način organiziranje poljoprivrednika.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HPK Vlasa Strategija poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]