Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 25.01.2019. 12:00

HPK: Nužna je korekcija cijena zemljišta za Agrokorove tvrtke

Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i veličinu zemljišta treba donijeti dogovorom i konsenzusom, stav je Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Hrvatska poljoprivedna komora
  • 322
  • 30
  • 0

Priopćenjem, vezano uz održanu sjednicu Saborskog odbora za poljoprivredu na kojoj se raspravljalo o programu raspolaganja državnim zemljištem, a na kojoj se zaiskrilo oko prijenosa prava zakupa zemljišta na zrcalne tvrtke Agrokora, oglasila se i Hrvatska poljoprivredna komora. 

Kako su naveli na svojoj stranici, programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i veličinu zemljišta treba donijeti dogovorom i konsenzusom. "Hrvatska poljoprivredna komora intenzivno se zalaže da na lokalnoj razini općinski načelnici i gradonačelnici, u čijim je rukama sad raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, okupe sve aktivne poljoprivrednike na svojim područjima koji su posjednici i koji su u zakupu i koncesijama bez obzira na način ugovora. Nužno je da svi zajedno sjednu i vide koja je to optimalna veličina posjeda koja bi zadovoljavala tu lokalnu sredinu", poručio je predsjednik HPK Mladen Jakopović na sjednici na kojoj se raspravljalo o dinamici donošenja programa raspolaganja državnim zemljištem.

Aktivni poljoprivrednik ne smije ostati bez zemlje

Podsjećamo, u ožujku prošle godine stupio je na snagu Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji ovlasti za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem daje jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi bili su dužni predložiti i usvojiti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca. 

Prvi čovjek HPK mišljenja je da se ne smije dogoditi da neki aktivni poljoprivrednik, koji je u razvoju i rastu ili ima već stabilno poslovanje, izgubi veličinu svog posjeda ili da ostane bez zemlje. Posebice bi to bilo pogubno za poljoprivrednike koji su dobili sredstva za razvoj poslovanja preko nekih od EU fondova.

"Ukoliko se dogodi da ostane bez dijela ili ukupne površine morat će vratiti sredstva jer neće zadovoljiti uvjete po tom projektu. To opet posljedično može biti loše za ukupni proračun RH jer će se morati vraćati ta ista sredstva u Program ruralnog razvoja", pojasnio je Jakopović.

Nužna je korekcija cijene zakupa 

Zaključno, Hrvatska poljoprivredna komora u ovom trenutku traži, ukoliko je Zakonom predviđeno da se aneksom ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta koji se odnosi na nove Agrokorove tvrtke omogućuje daljnje korištenje, da se isti model primjeni i na postojeće ugovore o privremenom korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte te male tvrtke. Također, HPK smatra da je važno napraviti korekciju cijene zakupa u kojoj će Agrokorove tvrtke imati jednaku cijenu kao i ostala poljoprivredna gospodarstva, a ne nekoliko puta manju od ostalih kao što je bilo do sada.

"Riječ je o malim OPG-ovima, odnosno srednjim i malim tvrtkama, OPG-ovima i obrtnicima. Dakle, da oni koji kontinuirano rade, koji kontinuirani pridonose budžetu Republike Hrvatske i imaju svoj razvoj, da i dalje nastavljaju s radom i rastom", poručio je u konačnici Jakopović.

Inače, dosad je samo 16 načelnika potpisalo anekse ugovora sa zrcalnim tvrtkama Agrokora. 


Tagovi

HPK Poljoprivredno zemljište Agrokor Zrcalne tvrtke Zakup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Muzej bećarca u Pleternici jedan je od najsuvremenijih muzeja u Republici Hrvatskoj sa zbirkom od preko 400 bećaraca i 200 predmeta, a otvoren je krajem veljače. Posvećen je tradicijskom, vokalno-instrumentalnom napjevu "bećarcu" koji se na... Više [+]