Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 25.07.2023. 09:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK ministrici: Poljoprivrednicima treba hitna pomoć, evo što tražimo

Žurno raspisivanje intervencije 73.02. Ulaganja – Obnova poljoprivrednog potencijala te odgodu plaćanja HBOR i HAMAG BICRO kredita na godinu dana, dio je onoga što traže od Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 3.567
  • 328
  • 0

Hitnu pomoć poljoprivrednicima, vezano za nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku i prouzročilo velike štete na ogromnom broju poljoprivrednih površina, zatražila je Hrvatska poljoprivredna komora od ministrice Marije Vučković. 

Kako bi se ublažilo posljedice ove vremenske katastrofe HPK predlažu žurno raspisivanje intervencije 73.02. Ulaganja – Obnova poljoprivrednog potencijala te odgodu plaćanja HBOR i HAMAG BICRO kredita na godinu dana

"Prema našim saznanjima brojni nasadi su uništeni, osobito vinogradarima kojima su uništeni trsovi te je popustila armatura. Iste je nemoguće podići u kratkom roku zbog čega postoji bojazan od propadanja uroda. Štete su i na svim drugim nasadima i na urodu gotovo svih poljoprivrednih kultura. Prema postojećim informacijama s kojima raspolažemo, iste neće moći biti priznate kroz štetu osiguranja. Također, u svim sektorima velika šteta je na gospodarskim objektima, krovovima, vanjskim tankovima i mehanizaciji“, stoji u dopisu Ministarstvu poljoprivrede koji potpisuje predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Ističu i kako je u petak objavljen natječaj iz operacije 5.2.1."Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“. Međutim, problemi tog natječaja su da je alokacija samo 2 milijuna eura, što po prvim procjenama nije dovoljno kako bi se pokrile potrebe. Isto tako prije početka sanacije potrebno je popunjavanje Priloga 11 od strane savjetodavne službe, a pitanje je koliko brzo će oni moći reagirati. 

Navode da su poljoprivrednici već krenuli sa sanacijom štete kako bi pokušali spasiti barem dio uroda, te su primjerice nabavljeni već novi stupovi za vinograde. 

"Bojimo se da sukladno proceduri poljoprivrednici neće moći tražiti povrat za odrađene radove. Problem natječaja je i definicija jer u nekim nasadima je šteta 100 posto na pojedinim redovima, ali nije možda na cijelom nasadu pa je pitanje kako se u ovakvim slučajevima definira "uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika mora iznositi najmanje 30 posto što stoji u prilogu Prilog 1, točka 13 natječaja“, kaže Jakopović. 

Slavonci su se sami organizirali u sanaciji štete - tko im sada sve pomaže?

U problemu su i oni koji imaju zemljišta u zakupu, poglavito ako je zakup s državom jer nisu objavljeni novi natječaji, a prema uvjetima stoji u prilogu 1 točka 21: U slučaju obnove poljoprivrednih gospodarskih zgrada/zemljišta koji nisu u vlasništvu korisnika, korisnik mora imati sklopljen Ugovor o zakupu na rok od najmanje 10 godina računajući od trenutka podnošenja zahtjeva za potporu ili sklopljen do najkraće 31.12.2030. Također, mora biti sklopljen između korisnika i vlasnika poljoprivrednog gospodarske zgrade/zemljišta koji je kao vlasnik upisan u zemljišne knjige te ugovor mora biti upisan u zemljišne knjige.


Tagovi

HPK Dopis Hitna pomoć Pisali ministrici Štete Natjelčaj Problemi sa zakupom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]