Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o suradnji
  • 11.03.2021. 12:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK i ukrajinsko Vijeće izvoznika potpisali Sporazum o suradnji: Jača robna razmjena

Prostora za proširenje suradnje i trgovine ima, a to se najbolje vidjelo prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir.  

Foto: HPK
  • 96
  • 102
  • 0

Kako bi se ojačali poslovni odnosi i promovirala ekonomska suradnja, Hrvatska poljoprivredna komora i Vijeće izvoznika i investitora pri Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine sklopili su Sporazum o suradnji, priopćili su iz HPK.

Cilj je, istaknuto je na potpisivanju, širenje svih informacija koje bi mogle biti relevantne za unaprijeđenje bilateralne trgovine i poslovanja, te pružanja potpore jedni drugima u trgovinskim, investicijskim i poslovnim događanjima, uključujući sajmove, misije i konferencije.

Također, Sporazumom se predviđa i pružanja informativne podrške i savjeta članovima Vijeća i Komore koji posjećuju dotične države, promicanje razmjene programa obuke, kao i promoviranja strateškog zajedništva između poslovnih krugova, poticanje posjeta, sastanaka i druge interakcije između pojedinaca i tvrtki dviju zemalja.

Porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina

Sporazum su potpisali predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i Veleposlanik Ukrajine Nj.E. dr.sc. Vasilj Kirilić.

"Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda s Ukrajinom karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj sve jačih gospodarskih odnosa“, rekao je Jakopović.

Istaknuo je kako prostora za proširenje suradnje i trgovine ima, a to se najbolje vidjelo prije mjesec dana kada su prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir.  

"Ukrajina nastoji biti aktivna u ovoj regiji te potiče suradnju kada je riječ međusobnom u uvozu i izvozu, ali i prilikama za zajednički izvoz na treća tržišta. Potičemo i strana ulaganja pa i ovim putem pozivamo hrvatske ulagače da nam se jave i investiraju na naše tržište“, poručio je Kirilić.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine

Tijekom 11 mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine izvoz je povećan za 45 posto, a uvoz iz Ukrajine je smanjen za dva posto. Ukrajina je na 37. mjestu po izvozu, a 36. po uvozu.

Tako su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica u izvozu dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobni i slatki ekstrakti, prerađevine od mesa i ribe, duhan i prerađeni nadomjesci, kukuruz za sjetvu, proizvode za hranu razne visokog stupnja prerade, preparati za umake, juhe te pripravci od mesa.

S druge strane, uvozimo najviše orahe (40,5% ukupnog uvoza), kvasac (8,4%), otpatke od šećerne repe  (6,6%), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7%) i tjesteninu (7,6%).

Inače, prošli mjesec Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je on line sastanak s Veleposlanstvom Ukrajine na temu "Poljoprivredna suradnja između Ukrajine i Hrvatske – mogućnosti i inovacije" na kojoj se raspravljalo o svim navedenim mogućnostima između te dvije države.


Tagovi

Sporazum o suradnji HGK Ukrajina Robna razmjena Strana ulaganja Mladen Jakopović Vasilj Kirilić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]