Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivede
  • 04.03.2022. 16:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK, HUP i HGK na sastanku s ministricom Vučković o prehrambenoj sigurnosti

Kako je dogovoreno, u sljedećim danima bit će otvoreni natječaji koji se odnose na ulaganja u skladišta žitarica i uljarica te mliječno govedarstvo.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 331
  • 116
  • 0

Zbog porasta cijena energenata i repromaterijala te aktualnih ratnih zbivanja u Ukrajini, a u cilju sprečavanja potencijalnih poremećaja u prehrambenim sustavima koja mogu zahvatiti cijelo svjetsko tržište, ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je sastanak s glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Damirom Zorićem, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem te potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Draganom Kovačevićem.

Kako je dogovoreno, u sljedećim danima bit će otvoreni natječaji koji se odnose na ulaganja u skladišta žitarica i uljarica te mliječno govedarstvo, pri čemu će se pokušati osiguravati što je moguće veći iznos raspoloživih sredstava.

U pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna, dok je Vlada RH prošlog mjeseca predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 posto.

Sudionici sastanka, navode iz Ministarstva, su pohvalili dosadašnju reakciju Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede, ali i ukazali na potrebu za dodatnim povećanjem potpora i olakšavanja poslovanja u nekim segmentima poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, kao i pomoći hrvatskim tvrtkama pogođenim sankcijama Rusiji.

Razgovori na temu aktivacije izvanrednih tržišnih mjera te drugih mjera usmjerenih na proizvodnju, održat će se na sastanku s Europskom komisijom već u ponedjeljak, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 


Tagovi

HPK HUP HGK Marija Vučković Kriza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).