Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 27.02.2014. 16:25

Hoćemo li uspjeti zadržati milijune na selu?

Na prezentaciji Programa ruralnog razvoja razmatrane su mogućnosti apliciranja projekata u ovoj godini, no je li sve tako jednostavno? Opet ni P od "priprema".

Foto: depositphotos.com
  • 646
  • 71
  • 0

Više od 332 milijuna eura godišnje bit će na raspolaganju Hrvatskoj kroz Program ruralnog razvoja koji je poslan u Bruxelless i sada čeka zeleno svjetlo Europske unije. Ciljeve ruralnog razvoja odredila je sama EU, a hrvatski poljoprivrednici i gospodarstvenici do sada su kroz iskazivanje javnog interesa predstavili čak 2.500 projektnih ideja - zaključeno je prilikom prezentacije Programa ruralnog razvoja potencijalnim korisnicima u Osijeku. "Program je postavljen tako da ne zapostavlja nikoga, dapače - potiče male poljoprivrednike, omogućuje diverzifikaciju poslova na gospodarstvima, tako da vjerujem da će svatko moći naći dio koji će ga zanimati", rekla je na prezentaciji Programa ruralnog razvoja održanog u Osijeku Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.

IPARD natječaji u ožujku 2014.

Hrvatska je, uslijed svog novopečenog članstva, tako dobila i poseban status pa se natječaji očekuju i prije samog usvajanja Programa ruralnog razvoja. Nakon šest (i više) izgubljenih mjeseci - najavljeno je raspisivanje natječaja za EU sredstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u ožujku 2014. kroz IPARD mjere 101 (poljoprivredna proizvodnja) i 103 (prerada poljoprivrednih proizvoda), a u sklopu tih mjera u Hrvatskoj postoji čak 612 potencijalnih projekata.

Nemamo Pravilnike, a ni procedure za prijavu i provedbu EAFRD projekata

"Kako nemamo razrađene nove procedure za prijavu i provedbu projekata (po novim EAFRD programima), procedure za ishođenje potvrda državnih institucija (veterina, fitosanitarna kontrola, zaštita okoliša, zaštita na radu, vodno gospodarstvo, sanitarna inspekcija) te službene obrasce za provođenje natječaja za odabir izvođača radova i dobavljača opreme - ne možemo niti započeti sa analizom potencijalnih investitora i investicija, a kamoli sa pripremom projektnih prijedloga. Tek nakon što se objave detaljni pravilnici za svaku mjeru (a ne samo prijedlog Programa ruralnog razvoja 2014-2020 u radnoj verziji) možemo započeti sa pripremom projekata. A priprema EU projekata traje u prosjeku 6 mjeseci!", navode iz Kaja Consulting Čakovec (tvrtke koja od 2007. priprema i provodi projekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji) za Rajka Polića, vanjskog suradnika Agrokluba.

Koliko će projekata biti završeno u navedenom roku?

Nakon toga slijedi prijava projekata, ishođenje kredita investitorima (što je velik problem za male poljoprivrednike), provedba investicije do uporabne dozvole što iziskuje dugi vremenski rok - tako da se ozbiljno dovodi u pitanje iskorištenje novca koji nam je na raspolaganju u prvoj godini članstva (2014.) jer je upitno koliko još treba čekati na prvi natječaj po novim EAFRD pravilima - i nakon toga provedba do isplate. Postavlja se pitanje koliko će projekata biti završeno do kraja 2017. da bismo iskoristili sredstva iz 2014. ako još nemamo procedure, pravilnike i natječaje?

Navodno, dio novca već čeka projektne ideje, jer je 50 milijuna kuna iz drugog, prebačeno u prvi stup koji se odnosi na izravna plaćanja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Program ruralnog razvoja Prezentacije Davorka Hajduković Ministarstvo poljoprivrede Izravna plaćanja Uporabna dozvola IPARD EAFRD Pravilnik Natječaj Kaja Consulting Kristijan Mavrek Rajko Polić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer