Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja celuloze
  • 06.05.2014. 12:00

Hoće li proizvodnja celuloze biti najznačajnija industrijska grana?

U prvoj fazi, tvornica bi zapošljavala 200, a zatim 500 radnika. Kroz različite oblike kooperacije i suradnje, izravnu financijsku korist moglo bi imati čak do 5.000 ljudi, a proizvođač miscanthusa bi po jednom hektaru mogao zaraditi i do 700 eura

Foto: depositphotos.com
  • 703
  • 27
  • 0

Prije skoro 4 godine najavljen je projekt gradnje tvornice celuloze i papira u Slatini vrijedan 320 milijuna eura.

Nakon nastojanja Mikulić Marinka i tvrtke Dravacel da ispune sve zakonske preduvjete za dobivanje dozvola, konačno je započela realizacija ovog velikog i hvalevrijednog projekta koji bi trebao oživjeti slatinski kraj. Prema riječima Mikulić Marinka, nakon što je izdana lokacijska dozvola, uz skoro dobivanje i građevinske dozvole, na području Nove Šarovke je započela sadnja podanaka miscanthusa kao buduće sirovine za proizvodnju celuloze.

Prije 11 godine Marinko je patentirao tehnologiju za proizvodnju celuloze od miscanthusa te je uvjeren da ova djelatnost ima potencijal postati najznačajnija nacionalna industrijska grana u Hrvatskoj, pošto će sirovinska osnova osigurana putem proizvodnje miscanthusa supstituirati 20 milijuna tona uvoza celuloze.

Projekt je vrijedan oko 320 milijuna eura. Otprilike 35% iznosa činila bi vlastita ulaganja, dok bi preostali iznos bio riješen kroz fond banke koju Mikulić trenutno ne želi imenovati iz poslovnih razloga. Ističe tek kako je za ovaj projekt dobio pismenu ponudu jedne međunarodne korporacije koja je spremna financirati izgradnju.

U prvoj fazi, tvornica bi zapošljavala 200, a zatim 500 radnika. Kroz različite oblike kooperacije i suradnje, izravnu financijsku korist moglo bi imati čak do 5.000 ljudi, a proizvođač miscanthusa bi po jednom hektaru mogao zaraditi i do 700 eura.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Proizvodnja celuloze Miscanthus Marinko Mikulić Slatina Dravacel Tvornica celuloze i papira


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]