Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko incident
  • 26.05.2016. 19:30

Herbicid im spalio vrtove i voćnjake?

U Privlaci se ništa iz vrtova ne jede već danima, a razlog tome je širenje jakog herbicida kojim se tretirao suncokret u vlasništvu velikog koncerna.

Foto: jelen
  • 5.839
  • 677
  • 0

Jagode koje su upravo počele sazrijevati, dobre su samo za baciti u smeće. U Privlaci ništa se iz vrtova ne jede već danima, a tako glasi i preporuka koju su mještani dobili.

Sve upućuje na to da je sušenje drveća, pojava fleka na povrću, posljedica širenja jakog herbicida uslijed nestručnog tretiranja obližnje njive suncokreta u vlasništvu velikog koncerna.

Vlado Škalic kaže kako je tog dana kada su prskali kukuruz vjetar dio dosta jak, a prskalica kojom se obavljalo tretiranje bila je bez zaštitnog jastuka, koji usmjerava otrov prema dolje.

Prvih dana mještanima nitko ništa nije rekao. Na biljkama se još nije vidjela šteta, pa su ih konzumirali. To da se radi o otrovu kojemu je karenca 70 dana, saznali su tek nedavno.

Uvjeravali ih da je krivac mraz

"Načelnik je zvao tvrtku da dođu uzeti uzorke povrća iz naših vrtova", kaže Ivan Nađ. Štete su uočljive i u plasteniku s rasadom duhana. Od 900 plitica, ostala je šaka jada, žale se mještani.

Iako smatraju da je sve jasno, Privlačani žele i dokazati da su žrtve eko incidenta, a ne kasnoga mraza, u što su ih u početku uvjeravali iz tvrtke, u čijem je njiva vlasništvu. Mještani su se organizirali i u inicijativu te podnijeli prijave ministarstvima poljoprivrede te zaštite okoliša.

"Kao Općina Privlaka uzeli smo uzorke s terena te se nadamo rezultatima kroz nekoliko dana", ističe načelnik Općine. Traži se oko sedam tisuća kuna odštete po domaćinstvu, a ne postigne li se nagodba, Privlačani najavljuju podizanje sudske tužbe radi naknade štete.

Foto: jelen@15


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Eko incident Herbicid Suncokret Zaštita Vrtovi Privlaka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]