Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 25.04.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

HAPIH potpisao sporazum o suradnji s bugarskim Centrom za procjenu rizika

Umrežavanje s institucijama iz drugih zemalja EU koje dijele jednaku viziju i misiju od ključnog je interesa za daljnji razvoj HAPIH-a te podizanje poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti hrane u Hrvatskoj na višu razinu, istaknula je ravnateljica doc. dr. sc. Darja Sokolić

Foto: HAPIH
  • 294
  • 22
  • 0

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nastavlja intenziviranje suradnji na razini EU-a potpisivanjem sporazuma s bugarskim Centrom za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH), koje je dio Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva.

"Rezultat je to radnog posjeta predstavnika iz Bugarske, s kojima već postoji uspješna dugogodišnja suradnja, prvenstveno vezana uz aktivnosti krovne Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA)", stoji u priopćenju.

Kako navode, ovim sporazumom formalizira se postojeća suradnja i omogućuje njeno intenziviranje, kao i planiranje specifičnih zajedničkih aktivnosti vezanih za procjenu rizika u području sigurnosti hrane, dobrobiti životinja te zaštite bilja i biljnoga zdravstva.

Povodom sklapanja sporazuma o suradnji organiziran je radni posjet bugarske delegacije sjedištu HAPIH-a u Osijeku. Njegov glavni cilj bio je promicanje aktivnosti HAPIH-a i RACFCH-a, razmjena stručnih i znanstvenih spoznaja te jačanje suradnje između Bugarske i Hrvatske, posebno u području sigurnosti hrane, te potpisivanje sporazuma o suradnji.

"Umrežavanje s institucijama iz drugih zemalja Europske unije koje dijele jednaku viziju i misiju od ključnog je interesa za daljnji razvoj HAPIH-a te podizanje poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti hrane u Hrvatskoj na višu razinu", istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Darja Sokolić najavivši da im je u planu potpisivanje sporazuma i s drugim institucijama na razini EU.

Inače, Centar za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH) sjedište ima u bugarskom glavnom gradu Sofiji. Osnovan je 2016. godine u sklopu Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, i kontakt točka je EFSA-e. Provodi znanstvenu procjenu rizika u prehrambenom lancu vezano uz pitanja koja izravno ili neizravno utječu na sigurnost hrane i hrane za životinje.

"Duboko smo zainteresirani za suradnju razmjenom informacija, zajedničkim sudjelovanjem u različitim projektima ili drugim inicijativama u području procjene rizika vezanim uz sigurnost hrane i hranu za životinje, zdravlje ljudi, životinja i biljaka kao i provođenje zajedničkih procjena rizika unutar poljoprivredno-prehrambenog lanca", zaključio je zamjenik ravnatelja RACFCH-a, Iliyan Kostov.


Tagovi

HAPIH Suradnja Bugarska RACFCH Darja Sokolić Iliyan Kostov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.