Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 25.04.2023. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

HAPIH potpisao sporazum o suradnji s bugarskim Centrom za procjenu rizika

Umrežavanje s institucijama iz drugih zemalja EU koje dijele jednaku viziju i misiju od ključnog je interesa za daljnji razvoj HAPIH-a te podizanje poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti hrane u Hrvatskoj na višu razinu, istaknula je ravnateljica doc. dr. sc. Darja Sokolić

Foto: HAPIH
  • 286
  • 21
  • 0

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nastavlja intenziviranje suradnji na razini EU-a potpisivanjem sporazuma s bugarskim Centrom za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH), koje je dio Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva.

"Rezultat je to radnog posjeta predstavnika iz Bugarske, s kojima već postoji uspješna dugogodišnja suradnja, prvenstveno vezana uz aktivnosti krovne Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA)", stoji u priopćenju.

Kako navode, ovim sporazumom formalizira se postojeća suradnja i omogućuje njeno intenziviranje, kao i planiranje specifičnih zajedničkih aktivnosti vezanih za procjenu rizika u području sigurnosti hrane, dobrobiti životinja te zaštite bilja i biljnoga zdravstva.

Povodom sklapanja sporazuma o suradnji organiziran je radni posjet bugarske delegacije sjedištu HAPIH-a u Osijeku. Njegov glavni cilj bio je promicanje aktivnosti HAPIH-a i RACFCH-a, razmjena stručnih i znanstvenih spoznaja te jačanje suradnje između Bugarske i Hrvatske, posebno u području sigurnosti hrane, te potpisivanje sporazuma o suradnji.

"Umrežavanje s institucijama iz drugih zemalja Europske unije koje dijele jednaku viziju i misiju od ključnog je interesa za daljnji razvoj HAPIH-a te podizanje poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti hrane u Hrvatskoj na višu razinu", istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Darja Sokolić najavivši da im je u planu potpisivanje sporazuma i s drugim institucijama na razini EU.

Inače, Centar za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH) sjedište ima u bugarskom glavnom gradu Sofiji. Osnovan je 2016. godine u sklopu Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, i kontakt točka je EFSA-e. Provodi znanstvenu procjenu rizika u prehrambenom lancu vezano uz pitanja koja izravno ili neizravno utječu na sigurnost hrane i hrane za životinje.

"Duboko smo zainteresirani za suradnju razmjenom informacija, zajedničkim sudjelovanjem u različitim projektima ili drugim inicijativama u području procjene rizika vezanim uz sigurnost hrane i hranu za životinje, zdravlje ljudi, životinja i biljaka kao i provođenje zajedničkih procjena rizika unutar poljoprivredno-prehrambenog lanca", zaključio je zamjenik ravnatelja RACFCH-a, Iliyan Kostov.


Tagovi

HAPIH Suradnja Bugarska RACFCH Darja Sokolić Iliyan Kostov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner