AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Hakerska pljačka velike agrarne tvrtke

Hakerska pljačka velike agrarne tvrtke

Računalna prijevara

Hakerska pljačka velike agrarne tvrtke

Datum: 06.09.2016. 16:30 |

2

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Računalnom prijevarom otuđili čak 500.000 eura!

Trgovačko društvo iz Požege ostalo je bez gotovo pola milijuna eura. Kako je izvijestila policija, s računa požeške tvrtke nepoznati počinitelj skinuo je novac u periodu od 4. do 28. kolovoza.

Računalnom prijevarom, na još neutvrđen način, s nepoznate IP adrese haker je pristupio korisničkim računima koje je tvrtka koristila za dogovaranje i plaćanje poslovanja. Haker je jednostavno izmijenio sadržaj e-mailova koje su vodeći ljudi tvrtke razmjenjivali s poslovnim partnerima te im je s računa povukao oko četiri milijuna kuna, javlja 24sata.

Sa računa agrarnog diva nestali milijuni

Neslužbeno od novinara portala 24sata doznajemo da se radi o jednoj od vodećih hrvatskih tvrtki koja se bavi ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje, a posebno otkupom i prodajom žitarica i uljarica te prodajom traktora i poljoprivredne mehanizacije. Računalnu prijevaru policiji je navodno prijavio sam vlasnik, koji je putem navedenog e-mail računa sklapao veći posao. Najvjerojatnije pregledavajući financijske podatke, shvatio je da im je netko provalio u račune i jednostavno ih opljačkao.

O tome je odmah obavijestio policiju, koja i dalje provodi istragu. Inače, radi se o veoma uspješnom poduzetniku koji u Hrvatskoj ima gotovo 60 poljoprivrednih ljekarni te zapošljava 170 djelatnika.

Hakeri su do sada pokušali ukrasti milijune i milijune kuna s računa hrvatskih tvrtki. Računala klijenata bila su zaražena posebnom vrstom virusa, a ukradeni su im podaci za pristup internet bankarstvu, kažu iz policijske uprave. Jednostavan način prijevare je iskorištavanje lozinki koje su iste za različite servise. Iz tog razloga je važno da korisnici mijenjaju lozinke te da koriste različite lozinke za različite servise. Korisnike se obično navodi da klikanjem na poveznicu aktiviraju virus te im se pritom može oduzeti kontrola nad internetskim preglednikom.

Foto: bigstockphoto.com, Igor Stevanovic

Broj pregleda članka: 6221; Uspješnost članka: 317.05

Tagovi: Računalna prijevara, Poljoprivredna tvrtka

Ključne riječi članka: hakerska, pljacka, velike, agrarne, tvrtke, računa, različite


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."