Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Računalna prijevara
  • 06.09.2016. 16:30

Hakerska pljačka velike agrarne tvrtke

Računalnom prijevarom otuđili čak 500.000 eura!

Foto: bigstockphoto.com, Igor Stevanovic
  • 6.254
  • 315
  • 0

Trgovačko društvo iz Požege ostalo je bez gotovo pola milijuna eura. Kako je izvijestila policija, s računa požeške tvrtke nepoznati počinitelj skinuo je novac u periodu od 4. do 28. kolovoza.

Računalnom prijevarom, na još neutvrđen način, s nepoznate IP adrese haker je pristupio korisničkim računima koje je tvrtka koristila za dogovaranje i plaćanje poslovanja. Haker je jednostavno izmijenio sadržaj e-mailova koje su vodeći ljudi tvrtke razmjenjivali s poslovnim partnerima te im je s računa povukao oko četiri milijuna kuna, javlja 24sata.

Sa računa agrarnog diva nestali milijuni

Neslužbeno od novinara portala 24sata doznajemo da se radi o jednoj od vodećih hrvatskih tvrtki koja se bavi ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje, a posebno otkupom i prodajom žitarica i uljarica te prodajom traktora i poljoprivredne mehanizacije. Računalnu prijevaru policiji je navodno prijavio sam vlasnik, koji je putem navedenog e-mail računa sklapao veći posao. Najvjerojatnije pregledavajući financijske podatke, shvatio je da im je netko provalio u račune i jednostavno ih opljačkao.

O tome je odmah obavijestio policiju, koja i dalje provodi istragu. Inače, radi se o veoma uspješnom poduzetniku koji u Hrvatskoj ima gotovo 60 poljoprivrednih ljekarni te zapošljava 170 djelatnika.

Hakeri su do sada pokušali ukrasti milijune i milijune kuna s računa hrvatskih tvrtki. Računala klijenata bila su zaražena posebnom vrstom virusa, a ukradeni su im podaci za pristup internet bankarstvu, kažu iz policijske uprave. Jednostavan način prijevare je iskorištavanje lozinki koje su iste za različite servise. Iz tog razloga je važno da korisnici mijenjaju lozinke te da koriste različite lozinke za različite servise. Korisnike se obično navodi da klikanjem na poveznicu aktiviraju virus te im se pritom može oduzeti kontrola nad internetskim preglednikom.

Foto: bigstockphoto.com, Igor Stevanovic


Tagovi

Računalna prijevara Poljoprivredna tvrtka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]