Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpuštanje radnika
  • 12.10.2013. 10:46

Gubici u poslovanju Petrokemije

Uprava gubitak objašnjava smanjenom potražnjom mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i regiji tijekom ljeta i snižavanjem cijena gnojiva na svjetskom tržištu

  • 461
  • 24
  • 0

Gubitak Petrokemije Kutina u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 153 milijuna kuna, a moguće je da na razini godine bude veći nego lani pa uprava poduzima niz aktivnosti kako bi ublažila negativne učinke takva stanja.

Poslovodstvo Petrokemije napominje da je tvrtka u trećem tromjesečju nastavila poslovati s gubitkom većim od prethodnih javno objavljenih procjena te da je stoga odlučila "objaviti nove elemente prosudbe ostvarivanja ključnih pokazatelja poslovanja do kraja 2013. godine." Gubitak se objašnjava smanjenom potražnjom mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i regiji tijekom ljeta i snižavanjem cijena gnojiva na svjetskom tržištu.

"Cijene ključnih proizvoda na svjetskom su tržištu u zadnjih dvanaest mjeseci pale između 20 i 30 posto, dok je pad cijena sirovina bio znatno manji, a to upućuje na moguće ostvarenje gubitka u poslovanju na godišnjoj razini većeg nego 2012. godine", kaže se u obavijesti. Prema ranije objavljenim podacima, Petrokemija d.d. je u prošlogodišnjem poslovanju iskazala gubitak od 187,2 milijuna kuna.

Dodaje se da uprava poduzima niz mjera na ublažavanju negativnih učinaka narušenog tržišnog položaja. Tako su pokrenute aktivnosti operativnih mjera štednje na svim razinama društva, u tijeku su pripremne radnje na smanjivanju broja zaposlenih za približno sedam posto do kraja godine kroz program zbrinjavanja, a u postupku je gašenje društva kćeri u Sloveniji koje više nema opravdanja za nastavak poslovanja.

Kao ključna mjera ističe se pokretanje aktivnosti pronalaženja strateškog partnera u skladu s odlukom Vlade, te se izvještava da je na temelju prikupljenih ponuda u tijeku izbor savjetnika za pronalaženje strateškog partnera. Usporedno s tim, Petrokemija će provoditi projekt restrukturiranja u suradnji s konzultantskom tvrtkom AT Kearney, koja je krajem 2012. godine provela dubinsku analizu poslovanja kao temelj za postupak nedavno provedene dokapitalizacije, kaže se u obavijesti.


Tagovi

Petrokemija Gubitak Potražnja Mineralna gnojiva Otpuštanje Restrukturiranje Pad cijena


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]