Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnivanje Udruge
  • 27.12.2013. 19:27

Gubi li HPK svoj smisao?

Hoće li osnivanje nove krovne institucije za zastupanje interesa hrvatskog poljoprivrednika, imati utjecaja na rad HPK?

  • 831
  • 105
  • 0

Ni oni uporni više ne broje pokušaje udruživanja u krovne seljačke organizacije koje bi zastupale interese svih poljoprivrednika. S više od 400 registriranih udruga, poljoprivrednici nikad nisu bili razjedinjeniji. Samo neke od njih su Sindikat hrvatskih seljaka, Hrvatski savez poljoprivrednih udruga, Koordinacija pet slavonskih županija, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, ali tu je i Hrvatska poljoprivredna komora koja je nedavno dobila svog novog starog predsjednika.

HPK je zamišljena kao vodeća organizacija svim tim podorganizacijama, zajednicama, savezima, stožerima, koordinacijama, koje bi se uvijek nekako, nakon osnivanja, uslijed političkih neslaganja, ishitrenosti, podjele, vremenom razvodnile. No, ukidanje obveznog članstva u Komori odrazilo se negativno ne samo na njenu blagajnu i broj članova, već i na stav o Komori, koja se sada smatra neobaveznom, dobrovoljnom organizacijom koja više nema stari značaj. I u isto vrijeme kada je za vođu HPK ponovno izabran Matija Brlošić, objavljeno je kako poljoprivrednici, na čelu s Antunom Laslom i Miroslavom Kovačem, u ime Stožera za obranu hrvatskog sela i Živog sela, nezadovoljni radom Komore, kreću u osnivanje nove jedinstvene profesinalne organzacije.

"Prvi put udružuju se poljoprivrednici i akademska zajednica, stručnjaci i znanstvenici poput agronoma, ekonomista, profesora. Teorija i praksa zajedno", najavio je Laslo za Glas Slavonije. "Krenut ćemo s programom Živog sela koji je osmislila grupa stručnjaka, a koji je najviše baziran na govedarstvu i mljekarstvu pa ćemo ga nadopunjavati i programima za druge segmente poljoproizvodnje i kulture. Želja nam je s mladim kadrom stručnjaka i poljoprvrednika stvoriti jednu povoljniju klimu, biti na raspolaganju svim PG-ovima. Imamo sasvim novi, europski model pristupa seljaku, bez ikakvog političkog tutorstva".

Ipak, Matija Brlošić smatra kako je Komora jedina koja može zastupati naše poljoprivrednike u Copa Cogeci, najmoćnijoj europskoj poljoprivrednoj organizaciji i sudjelovati u sukreiranju poljoprivredne politike.


Tagovi

HPK Antun Laslo Matija Brlošić Miroslav Kovač Živo selo Stožer Copa Cogeca Obvezno članstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!