Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustav e-Građanin
  • 04.11.2015. 16:30

Gruntovne izvatke ipak će izdavati gruntovnice

Gruntovnice će i dalje izdavati ZK izvatke. No od 01.11 ove godine, do njih se može i putem sustava e-Građanin.

  • 555
  • 52
  • 0

Nadavno su se u medijima pojavile informacije kako ćemo od 01. studenoga ove godine, umjesto u gruntovnice, po ZK izvatke odlaziti u javnobilježničke i odvjetničke urede i dobivati ih za 40,00, umjesto kao do sada za 20,00 kuna.

Kao jedan od razloga navedena je potreba rasterećenja zemljišno-knjižnih referenata od obavljanja toga posla. No iza nas su već dva radna dana, a gruntovnice ZK izvatke i dalje izdaju kao i do sada. Stoga smo u Ministarstvu pravosuđa provjerili je li se odustalo od toga ili je novi način dobivanja ovih dokumenata samo odgođen. Odgovoreno nam je kako će izvatke i dalje izdavati zemljišno-knjižni referenti u gruntovnicama kao i do sada. Ipak, ima i nekoliko novosti.

Elektroničkim putem ne mogu se dobiti ZK izvaci oslobođeni plaćanja pristojbi

Gruntovni izvadak odsad se ne vadi u gruntovnici!

"Novina je da od ponedjeljka, 02. studenog 2015. godine, građani mogu, osim u gruntovnici, dobiti izvadak i od javnih bilježnika i odvjetnika te putem sustava e-Građanin. Kod dobivanja izvadaka putem spomenutoga sustava, važno je napomenuti da trenutačno nije moguće elektroničkim putem utvrditi pravo oslobođenja od plaćanja sudskih pristojbi za izdavanje izvadaka prema Zakonu o sudskim pristojbama. Tako da oslobođenje od plaćanja, građani koji na to imaju pravo, mogu koristiti samo u gruntovnici", ističe Sergej Abramov, glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

A prema zakonu, pristojba se, primjerice, ne plaća za izvatke koji se vade za ostvarivanje prava na dječji doplatak, prava iz zdravstvenog, invalidskog i mirovinskog osiguranja te dobivanja socijalne pomoći. I takvi se mogu dobiti jedino u gruntovnicama općinskih sudova. Za sve druge potrebe, ukoliko netko ne želi odlaziti i čekati u gruntovnici, izvadak može naručiti od odvjetnika ili javnog bilježnika, no u tom slučaju osim sudske pristojbe, plaća i naknadu za njihov rad.


Tagovi

Gruntovnice ZK izvadak Javni bilježnici Odvjetnički ured Zemljišno-knjižni referenti Radno vrijeme Ministarstvo pravosuđa E-Građanin Elektronički put Oslobođenje Sergej Abramov Dječji doplatak Zdravstveno osiguranje Invalidsko osiguranje Mir


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]