Bugarska gubi strpljenje s grčkim farmerima koji su blokirali granične prijelaze prema toj zemlji prošlog tjedna. Prosvjeduju naime protiv planirane reforme mirovinskog sustava.

Nova Vlada ih planira teretiti novim porezima koji su veći za 73%, dok bi povrat poreza na gorivo potpuno ukinuli! Vlada planira oporezivati i potpore poljoprivrednicima te kompenzacije. Na to su grčki farmeri reagirali oštrim mjerama.

Bugari će se žaliti komisiji?

Kolona kamiona na bugarskoj strani je bila duga i do 5 km, a dan prije 15 km, ali je smanjena jer je promet tijekom noći bio omogućen tek na nekoliko sati. Vozači iz Grčke čekali su i po 16 sati na prijelazu da uđu u Bugarsku.

Nije ovo prvi puta da su farmeri blokirali bugarsku granicu, piše EurActiv.

Bugarski premijer Boyko Borissov razgovarao je s grčkom stranom kako bi unatoč prosvjedu propustili promet, no kako nije bilo velikog uspjeha, sljedeći korak je obraćanje Europskoj komisiji.

Blokada cijele zemlje

Naime, Vlada Koalicije radikalne ljevice poznatija pod imenom SYRIZA pokušava uvesti reforme zajedno s međunarodnim kreditorima kako bi započeli s pregovorima o velikom dugu ove zemlje. No, reforme se tiču mirovinskog sustava i dovele su farmere do ruba. Grčki farmeri su stoga postavili ultimatum ljevičarima do nedjelje 7. veljače 2016. kako bi uspostavili povjerenstvo koje će opozvati reforme i usredotočiti se na njihove zahtjeve.

Ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima, zaprijetili su s blokadom cijele zemlje.

Foto: vverve/bigstock.com