Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 15.06.2022. 18:00

Gradit će se privremeni silosi za ukrajinske žitarice - EU i SAD imaju plan

Ukrajina je prije ruske invazije imala 75 milijuna tona skladišnih kapaciteta za žitarice, a sada je on oko 60 milijuna tona. Hitno nam trebaju privremena skladišta žitarica, poručuju u ministarstvu poljoprivrede

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 721
  • 244
  • 0

Oko 2,4 milijuna hektara ozimih usjeva ukupne vrijednosti 1,435 milijardi dolara ostat će nepožnjeveno u Ukrajini zbog ruske invazije, priopćilo je u srijedu ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Rečeno je da je poljoprivredni sektor zbog invazije do sada pretrpio gubitke od 4,292 milijarde dolara. Procjenjuje se da broj ubijenih životinja na područjima pogođenim borbama uključuje 42.000 ovaca i koza, 92.000 krava, 258.000 svinja i više od 5,7 milijuna peradi. 

Iako će biti smanjenog obima, novi urod donosi komplikacije jer ta zemlja ima velikih problema sa skladištima koja su puna lanjskog uroda ili su pak uništena u ratu.

Nedostaje im 15 milijuna tona skladišnog kapaciteta  

Stoga Europska unija razmatra pružanje privremenih skladišnih objekata Ukrajini. 

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Markiyan Dmytrasevych za Reuters je rekao da bi sadašnjim tempom izvoza nedostatak skladišnih kapaciteta u jesen mogao doseći 10-15 milijuna tona.  

"Ukrajina je prije ruske invazije imala 75 milijuna tona skladišnih kapaciteta za žitarice, a sada je on oko 60 milijuna tona zbog uništene infrastrukture i ruske okupacije. Hitno nam trebaju privremena skladišta žitarica – priručni, montažni silosi i plastične vreće", rekao je Dmytrasevych.

Europsko izaslanstvo bi sljedećeg tjedna trebalo posjetiti granične prijelaze i procijeniti situaciju s inspekcijama te dodatno smanjiti birokraciju na granicama za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je Dmytrasevych nakon sastanka Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo, navodi APK-Inform.

Silosi su ili puni ili uništeni, tvrde u ministarstvu (Foto: Depositphotos/scalatore959)

Problem širina kolosijeka 

I američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak kako će privremeni silosi biti izgrađeni duž granice s Ukrajinom, kako bi se olakšao izvoz žitarica, ali i riješila rastuća globalna prehrambena kriza. 

"Blisko surađujem s našim europskim partnerima kako bismo 20 milijuna tona ukrajinskih žitarica stavili na tržište i pomogli u snižavanju cijena hrane", rekao je Biden na sindikalnoj konvenciji u Philadelphiji. "Ne mogu izaći preko Crnog mora jer će nestati u vodama", komentirao je minirani pomorski put.  

Otkrio je da Washington razvija plan za isporuku ove robe željeznicom, no problem predstavlja širina kolosijeka koja je u Ukrajini drugačija od onih u drugim EU zemljama zbog čega će morati doći do pretovara na granici. 

U Ukrajini započela žetva, čeka ih logistički kolaps?

"Zato ćemo graditi privremene silose, na granicama Ukrajine, uključujući Poljsku", poručio je američki predsjednik. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Skladišta Plan Privremeni silosi Gubitci Skladišni kapacitet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.