Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživačka infrastruktura
  • 11.11.2015. 17:20

Gradi se novi Tehnološko-inovacijski centar

Otvorena je Javna nabava za izgradnju zgrade Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici, čiji je cilj uspostaviti istraživačku infrastrukturu kao preduvjet za razvoj gospodarstva baziranog na istraživanju, razvoju i inovacijama.

  • 178
  • 8
  • 0

Na službenoj internetskoj stranici Virovitičko-podravske županije (www.vpz.hr), u kategoriji "Javna nabava", objavljen je Poziv za nadmetanje za izgradnju zgrade Tehnološko-inovacijskog centra.

Tehnološko inovacijski centar (TIC) Virovitica bit će istraživačka infrastruktura osnovana od strane Virovitičko-podravske županije, u suradnji s projektnim partnerima Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek te Institutom Ruđer Bošković.

Cilj projekta jest uspostaviti istraživačku infrastrukturu kao preduvjet za razvoj gospodarstva baziranog na istraživanju, razvoju i inovacijama, pri čemu će važnu ulogu imati tzv. "triple helix" pristup povezivanja poduzetnika, znanstvenih institucija i drugih javnih institucija. Vrijednost projekta je 14.450.594,63 kuna.

Istraživanja i razvoj

Tehnološko inovacijski centar

Svrha infrastrukture je provedba istraživačko-razvojnih radnji u suradnji znanstvenih institucija, partnera te lokalnih i regionalnih poduzetnika (malih, srednjih i velikih), poljoprivrednika te javnih ustanova. TIC će osigurati specijaliziranu laboratorijsku opremu za sva tri partnera, a VPŽ će pružiti potporu u potrazi za partnerima koji se nalaze u privatnom sektoru.

Na taj način znanstvene institucije, neće samo vršiti istraživanja unutar laboratorija, već će ih primjenjivati i pratiti rezultate u stvarnom životu. Fokus će biti na područje prehrambene industrije te poljoprivrednih grana zastupljenih na području Virovitičko-podravske županije kao što su: prerada i uzgoj ljekovitog i začinskog bilja, proizvodnja i prerada meda, proizvodnja i prerada mlijeka, proizvodnja voća i povrća.

Mreža institucija i poduzetnika

Provedbom projekta kreirat će se mreža znanstvenih institucija, mentora i znanstvenih novaka, s naglaskom na područje interesa kako bi ih se uključilo u određena istraživanja ili projekte, čime bi se povećao efekt širenja znanja. S druge strane bi se kreirala baza poduzetnika, poljoprivrednika te javnih institucija koje su zainteresirane za suradnju na istraživanjima i primjenu postignutih rezultata. S navedenim subjektima potpisivat će se sporazumi o suradnji.

"U srijedu, 11. studenog, na službenoj stranici Virovitičko-podravske županije objavljena je javna nabava za izgradnju zgrade Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, a koji će biti smješten u prostorima bivše vojarne. Očekujemo da će projekt biti financiran iz Strukturnih fondova EU. Vrijednost projekta je oko 15 milijuna kuna i time još jednom pokazujemo koliko je Virovitičko-podravska županija uspješna u povlačenju sredstava iz EU fondova, odnosno ne samo uspješna, nego u zadnjih nekoliko godina definitivno najuspješnija županija u RH te može biti uzor ne samo ostalim županijama nego i cijeloj državi", rekao je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Tagovi

Virovitica Tehnološko inovacijski centar Prehrambena industrija Virovitičko-podravska županija Suradnja Tomislav Tolušić Strukturni fondovi


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/