Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot Mineral
  • 20.10.2020. 18:00

Google i poljoprivreda: Robot Mineral transformirat će način uzgoja hrane?

Tijekom proteklih nekoliko godina Mineral, robot kojeg je osmislila Googleova matična tvrtka Alphabet, testiran je na poljima jagoda u Kaliforniji i soje u Illinoisu. Još se ne zna kada će u komercijalnu prodaju.

Foto: blog.x.company
  • 371
  • 265
  • 0

Na tržištu već postoje roboti koji mogu sijati, orezivati voćke, letjeti iznad usjeva i provjeravati zdravstveno stanje biljaka, prskati insekticidima, a postoje čak i oni koji rade delikatne poslove poput branja jagoda, malina i salate. 

Oni se ne umaraju, ne spavaju, ne uzimaju pauze za obroke, rade danju i noću, ne mogu biti loše volje i sigurno neće zahtijevati bolje uvjete rada te su prema brojnim poslodavcima radnik za poželjeti. 

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

Znaju to i u Googleu čija matična tvrtka Alphabet u svojoj podružnici X radi na razvoju potencijalnih tehnologija budućnosti, a kao najnoviji projekt predstavili su prototip robota nazvan Mineral.

Proučava usjeve, tlo i druge čimbenike okoliša

"Robotska se kolica poljem kotrljaju na "stupovima". Skeniraju svaku biljku, a na temelju podataka farmer dobiva upute treba li joj dodati gnojiva ili određenih pesticida. Također, vrlo je bitno što pokazuje i količinu mineralnih tvari koji su neophodni za zdravlje biljke, a onda i ljude“, pojašnjava voditelj projekta Elliott Grant.

Kaže kako je istraživački tim surađivao s poljoprivrednicima i drugim stručnjacima kako bi došli do praktičnih rješenja i realne dobrobiti. 

Osim već spomenutih funkcija, ovaj robot ima mogućnost prikupiti podatke o visini biljke, površini lišća i veličini ploda. Tijekom proteklih nekoliko godina Mineral je testiran na poljima jagoda u Kaliforniji te soje u Illinoisu. Prikupljao je podatke o svakoj biljci te brojao i klasificirao svaki plod. Do danas je tim analizirao usjeve dinje, bobičastog voća, uljarica, zobi i ječma, od same klice pa do berbe, piše theverge.

Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje usjeva i navodnjavanje

"Svi su ti podaci uključeni u sustav strojnog učenja kako bi se pokušalo uočiti obrasce korisne poljoprivrednicima", ističe voditelj projekta.

U Googleu izumili i robota za razvrstavanje otpada

Inače, tvrtka Alphabet je stvorena 2015. godine, nakon što je Google reorganizirao poslovanje kako bi svoje aktivnosti učinio čišćim i odgovornijim. 

Podružnica X razvila je seriju jednorukih robota s hvataljkom, iskoristila iste senzore koji se koriste u Googleovim samovozećim automobilima kako bi bili svjesni svojeg okruženja i počela ih učiti - razvrstavanju otpada.

"Roboti svaki dan dobiju pladnjeve s raznovrsnim otpadom koje potom moraju razvrstati u koševe za reciklažu, smeće i kompostiranje. Nakon mjeseci učenja i vježbe, oni su u stanju razvrstavati uz samo 5% pogrešaka, dok ljudski članovi tima griješe u čak 20% slučajeva“, objašnjava generalni direktor projekta Everyday Robot Hans Peter Brondmo.

Održiva proizvodnja i uzgoj hrane

Vratimo se na Mineral. Sve veća potreba za hranom i održiva poljoprivreda bila je misao vodilja ovog izuma, a naglasak je na razvoju i testiranju niza softverskih i hardverskih prototipova koji se temelje na dostignućima u umjetnoj inteligenciji, simulaciji, senzorima i robotici.

Globalno tržište robota u poljoprivredi udvostručit će se do 2025.

Projektni tim trenutno surađuje s uzgajivačima i poljoprivrednicima u Argentini, Kanadi, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama, a kada će biti pušten u komercijalnu prodaju, još se ne zna. 

"Baš kao što je mikroskop doveo do transformacije načina otkrivanja i upravljanja bolestima, nadamo se da će bolji alati omogućiti poljoprivrednoj industriji da transformira način uzgoja hrane", zaključuje Grant.

Kako Mineral radi u praksi možete pogledati u videu na Twitteru:


Tagovi

Google Alphabet X Robot Mineral Podaci Skeniranje Strojno učenje Održiva proizvodnja Hrana Pametna poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]