Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO proizvodi
  • 19.03.2014. 12:30

GMO kukuruz neće na hrvatska polja

Još jedan u nizu od brojnih pokušaja uvođenja genetski modificiranog kukuruza na europska i hrvatska polja, uspješno je spriječen

Foto: depositphotos, Matic.Sandra
  • 217
  • 18
  • 0

Na nedavno održanoj sjednici Europskog vijeća raspravljalo se o sudbini genetski modificiranog (GM) kukuruza 1507. Većina zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, usprotivila se novom kukuruzu pa je tako izglasano odbijanje autorizacije za sadnju na europskim poljima.

Na glasanju je 385 parlamentaraca bilo protiv GM kukuruza, 201 je bilo za, a njih čak 30 suzdržano. Hrvatski predstavnici priklonili su se većini i glasali protiv uzgoja ovog kukuruza. Među zemljama koje su glasale za, između ostalih, našle su se Estonija, Finska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija, dok su naši susjedi Nijemci bili suzdržani.

GM kukuruz od samih početaka nailazi na neodobravanja od strane EU

Odobravanje ovog kukuruza za uzgoj na teritoriju Europske unije od samih početaka povezan je s brojnim pravnim i proceduralnim nepravilnostima te brigom zbog mogućih štetnih utjecaja po okoliš. Zakoni Europske unije o GMO proizvodima od institucija traže procjenu promjena kroz poljoprivrednu praksu, do kojih dovodi korištenje genetski modificiranih proizvoda, otpornih na herbicide. Zakon također nalaže i procjenu učinaka na biološku raznolikost.

Toksin koji izlučuje ovaj kukuruz, navodno predstavlja rizik za neke vrste dnevnih i noćnih leptira, a insekticid kojeg proizvodi, oko 350 puta je snažniji od onoga koji proizvodi Monsantov MON 810 - jedini genetski modificirani usjev kojeg se komercijalno uzgaja u Europskoj uniji. Osim toga, ne postoje terenske studije o utjecaju kontinuirane prisutnosti tog insekticida na druge oprašivače, poput divljih pčela ili pčela medarica, kao ni na organizme u tlu i vodene organizme.

U isto vrijeme, moćne multinacionalne kompanije, uključujući i agrobiznis, trenutno lobiraju za sporazum koji će donijeti slabije sigurnosne mjere, posebno po pitanju hrane i GM usjeva. U tom kontekstu, odluka o odobravanju GM kukuruza 1507 predstavljati će i prvi test Europske komisije iz kojeg će se jasno vidjeti hoće li se ona u ovim pregovorima zauzeti za europske građane i okoliš ili će popustiti korporativnim pritiscima.

Foto: depositphotos, Matic.Sandra


Tagovi

GMO Genetski modificiran GM kukuruz Monsanto Biološka raznolikost Europska komisija


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]