Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolekcija sjemena
  • 19.02.2022. 15:00
  • Svalbard, Norveška

Globalni trezor sjemena primio nove kolekcije - čuva ga od rata, bolesti i drugih katastrofa

Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u sušnim područjima, koji je zbog rata u Siriji svoje sjedište u Alepu 2012. premjestio u Bejrut, deponirat će oko 8.000 uzoraka u Svalbard Global Seed Vault

Foto: Facebook/SvalbardGlobalSeedVault
  • 178
  • 40
  • 0

Svalbard Global Seed Vault je trezor sjemenskog materijala izgrađen na obronku arktičke planine na otoku Spitsbergen, na pola puta između kopnene Norveške i Sjevernog pola. Njegova namjena je čuvanje sjemena iz cijelog svijeta od rata, bolesti i drugih katastrofa.

Objekt je izgrađen tako da je gotovo neuništiv, a otvara se samo nekoliko puta godišnje, kako bi se ograničila izloženost pohranjenog materijala vanjskom svijetu. Ovoga mjeseca su banke gena iz Sudana, Ugande, Novog Zelanda, Njemačke i Libanona deponirale svoja sjemena, uključujući proso, sirak i pšenicu, kao rezervne kopije vlastitih kolekcija.

Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u sušnim područjima (ICARDA), koji je zbog rata u Siriji svoje sjedište u Alepu 2012. premjestio u Bejrut, deponirat će oko 8.000 uzoraka. Prvo povlačenje sjemena iz trezora od strane te organizacije bilo je 2015. godine kada su zamijenili kolekciju oštećenu ratom, a zatim još dva puta, 2017. i 2019. godine kako bi obnovili vlastite kolekcije, koje se sada drže u Libanonu i Maroku.

Trezor rijetko otvara svoja vrata

Anne Beathe Tvinnereim, norveška ministrica međunarodnog razvoja, je izjavila: "Činjenica da je zbirka sjemena uništena u Siriji tijekom građanskog rata sustavno obnavljana, pokazuje da trezor funkcionira kao osiguranje za trenutnu i buduću opsrkbu i sigurnost lokalne hrane."

U njemu se nalazi preko 1,1 milijuna uzoraka od skoro 6.000 biljnih vrsta iz 89 banaka sjemena širom svijeta. Ovu kolekciju za razvoj novih sorti usjeva koriste oplemenjivači biljaka.

Treba istaknuti da stručnjaci UN-a ističu da 40 posto kalorija u prehrani ljudi dobivamo iz kukuruza, pšenice i riže. To su tri glavne kulture koje uzgajamo što nas čini ranjivima po pitanju proizvodnje hrane ako klimatske promjene dovedu do manjih uroda. 


Tagovi

Svalbard Global Seed Vault Sjeme Kolekcija sjemena Trezor Banka sjemena Anne Beathe Tvinnereim


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P