Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Certifikat Global G.A.P.
  • 26.04.2018. 07:30

Global G.A.P. važan certifikat za proizvođače, no u Hrvatskoj ga ima tek oko 130 njih

Jedan od certifikata bez kojih će u vrlo skoroj budućnosti biti nemoguće plasirati proizvode na domaće i strano tržište je Global GAP, dokaz dobre poljoprivredne i higijenske prakse. No u Hrvatskoj ga je, prema podacima iz 2016., posjedovalo tek 130 poljoprivrednih proizvođača.

Foto: Pixabay/Barescar90
  • 2.908
  • 82
  • 0

Certifikati kao potvrda sigurnosti i kvalitete već odavno nisu tek sredstvo postizanja bolje cijenem već preduvjet bez kojeg je sve teže plasirati proizvd. Jedan od takvih certifikata je i Global G.A.P.

"Kada govorimo o hrani, imate par poznatih certifikata za hranu koji su u prerađivačkom dijelu i koji su u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, za koju je upravo Global G.A.P. On se na našem tržištu nalazi već 10 godina, inače je star 20-ak godina. Krenuo je iz Europe, osmisli su ga trgovački lanci i sami proizvođači, na način da osmisle kako kontrolirati hranu, a da krajni potrošač jede ispravan proizvod. On je transparentan i vrlo zanimljiv. Svatko onaj tko kreće u certifikaciju treba biti svjestan da će platiti certifikat, ali bi trebao naći načina da na taj način i zaradi. Kad dođete na pregovore primjerice u trgovačke lance, prvo će vas pitati imate li ovaj certifikat, a onda ćete dalje razgovarati o ostalim temama", rekla je Melita Banek, inspektorica hrane.

Đurić iz Valpova svo voće izvozi van

Global G.A.P jamstvo je sljedivosti u proizvodnji i poštenog odnosa prema prirodi, životinjama i krajnjem potrošaču te jamstvo poštivanja zakonskih normi. Za one koji se u proizvodnji vode dobrom poljoprivrednom i higijenskom praksom, straha nema i do certifikata će prilično jednostavno, kao što je to pošlo za rukom Marku Đuriću, voćaru iz Valpova.

U RH manje GlobalGAP certificiranih proizvođača

"Certifikat smo dobili od kad smo ušli u EU, od 2013. godine i svo voće koje proizvedemo izvozimo van, oko 1.600-1.700 tona jabuke. Certifikat tjera ljude da se radi bolje, a i cijena je vani veća. U početku je bilo dosta koraka i papirologije za dobivanje no u samoj proizvonji nije se puno mijenjalo, samo smo više toga bilježili", rekao je Đurić.

U Hrvatskoj 2016. godine oko 130 certifikata

"Proizvođači samo trebaju voditi dobru poljoprivrednu praksu, da možete dokazati podrijetlo vaše robe i količine. Put nije toliko težak koliko se čini. Kad krenete u samu priču, morate poznavati sandarde Global G.A.P.-a. Osim toga, treba naći nekoga tko će im pomoći kod pripreme dokumentacije. U kontroli gledamo puno toga, primjerice kako se oni brinu o proizvodu, kako se brinu o ljudima koji rade, o životinjama i kako se brinu o zaštiti okoliša, odnosno vrši se kontrola sukladno zakonima Republike Hrvatske", istaknula je Banek.

Usprkos tome, čini se kako naši poljoprivredni proizvođači još uvijek ne mare dovoljno. "2016. godine bilo je oko 130 certifikata u Hrvatskoj, no prijašnjih godina znalo ih je biti i više."


Tagovi

Certifikat Global Gap Poljoprivreda Hrana Marko Đurić Poljoprivredna praksa Kontrola


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs