Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uporaba glifosata
  • 03.06.2016. 18:00

Glifosatu produljenje dozvole na 18 mjeseci?

Iz ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan saznajemo kako je Europska komisija predložila tehničko rješenje za pitanje odobrenja glifosata.

Foto: Kacso Sandor/bigstockphoto.com
  • 1.179
  • 125
  • 0

Europska komisija je predložila tehničko rješenje za pitanje odobrenja pesticida glifosata oko čije kancerogenosti se lome koplja, izvijestila je eurozastupnica Biljana Borzan.

U kratkim crtama, odobrenje za prodaju i upotrebu će se produžiti na 18 mjeseci dok Europska agencija za kemijske proizvode (ECHA) ne donese pravorijek o sigurnosti proizvoda, a države članice u međuvremenu mogu donijeti potpunu ili djelomičnu zabranu glifosata. Sjednica predstavnika država članica na kojoj će se glasati o ovom prijedlogu Komisije je zakazana za 06. lipnja.

Borzan: Zabranu treba propisati prije žetve!

"Ovo nije rješenje za europske građane, već za Europsku komisiju koja se želi politički pokriti. Komisija samo preporučuje državama članicama mjere za smanjenje korištenja glifosata, umjesto da propiše zabranu korištenja prije žetve te u javnim parkovima, igralištima i vrtovima kako je tražio Parlament. U skladu s principom predostrožnosti, upotrebu glifosata je trebalo ograničiti na razini EU i ovakva polovična rješenja ne koriste nikome", izjavila je hrvatska europarlamentarka Borzan.

Upotrebu glifosata je trebalo ograničiti na razini EU.

Kontroverza oko Monsantovog proizvoda se proširila kada je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) prošle godine objavila da on vjerojatno uzrokuje rak kod ljudi. Europska agencija za sigurnost hrane i UN-ova agencija za hranu su naknadno objavili da se ne slažu s nalazima IARC-a.

Unatoč nepostojanju jedinstvenog stava oko štetnosti tog pesticida, Komisija je planirala produžiti tržišnu dozvolu za glifosate na maksimalnih 15 godina, protiv čega su se pobunile neke države članice i Europski parlament.

EU do 30. lipnja mora odlučiti što napraviti s glifosatima jer tada ističe važeće odobrenje za Monsantov pesticid.

Foto: Kacso Sandor/bigstockphoto.com


Tagovi

Europska komisija Glifosat Uporaba Zabrana Borzan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]