Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 06.04.2023. 12:00
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Generacijskoj obnovi nisu pomogla izdašna izdvajanja za mlade poljoprivrednike?

Za mlade poljoprivrednike u novom programskom razdoblju do 100 tisuća eura, podsjetila je predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.487
  • 85
  • 0

"Mladi poljoprivrednici su u fokusu novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike", kazala je predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir na nedavno održanoj panel raspravi u Slavonskom Brodu na temu "Mladi poljoprivrednici i njihova perspektiva u Hrvatskoj".

Podsjetila je da im je u okviru nacionalnog Strateškog plana osigurana potpora kroz izravna plaćanja - kao dodatna potpora dohotku po poljoprivrednoj površini. "U novom programskom razdoblju se za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika može izdvojiti i do 100 tisuća eura", istaknula je.

Međutim, napomenula je da su pristup poljoprivrednom zemljištu, kapitalu, znanju, dostatnom i stabilnom dohotku, osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima, uključujući nedostatnu digitalizaciju, osnovne prepreke koje stoje na putu uključivanja mladih u poljoprivrednu proizvodnju.

Sudionici panela bili su mladi poljoprivrednici i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Osvrnula se i na Izvješće Europskog revizorskog suda o njima, koje govori kako unatoč vrlo izdašnim financijskim izdvajanjima za njih na EU razini, nema značajnijih pokazatelja da su ova sredstva pomogla generacijskoj obnovi, pa je u tom smislu potporu EU mladim poljoprivrednicima potrebno bolje usmjeriti.

Petir je podsjetila i na prevladavajuću stariju dobnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava u RH i EU, koju je generacijskom obnovom potrebno mijenjati, upravo zbog veće otvorenosti mladih poljoprivrednika za korištenje novih, modernijih i održivijih tehnika i tehnologija poljoprivredne proizvodnje, a za što je potrebno osigurati dostupnost brzog širokopojasnog Interneta na svim ruralnim područjima kao i podršku Savjetodavne službe. 

"Odbor za poljoprivredu daje im punu potporu, a svoj doprinos unapređenju njihova položaja dao je i predlaganjem amandmana na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je povećan broj bodova za njih", istaknula je.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Marijana Petir Programsko razdoblje Generacijska obnova


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.