Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 30.03.2021. 12:00

Gdje i kada se može pristupiti izobrazbi o održivoj uporabi pesticida?

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva još jednom podsjeća na obavezan program izobrazbe, a gdje se i kada održava?

Foto: Bigstock/ budabar
  • 606
  • 167
  • 0

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede još jednom podsjećaju da svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju završiti program izobrazbe o sigurnoj primjeni i rukovanju sredstvima za zaštitu bilja te posjedovati iskaznicu kojom dokazuju izvršenje obveze.

Obvezno je, naglašavaju završiti osnovnu izobrazbu odnosno edukaciju koja traje 15 sati. "Nakon isteka valjanosti iskaznice izdaje se nova na razdoblje od pet godina na temelju potvrde o položenom ispitu završene edukacije dopunske izobrazbe (edukacija traje 5 sati)“, pojašnjavaju.

Podsjećamo, u Republici Hrvatskoj je Zakonom o održivoj uporabi pesticida (Narodne novine, br. 14/14, 115/18 i 32/20) između ostalog uređen sustav izobrazbe profesionalnih korisnika pesticida, distributera i savjetnika. Sukladno članku 5. istoga Zakona svi obveznici moraju imati primjerenu izobrazbu koja se sastoji od osnovnog i dopunskog modula za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni SZB-a.

Osnovnu i dopunsku izobrazbu o sigurnoj primjeni sredstava za zaštitu bilja provode ovlaštene institucije.

Po novom kartica za pesticide nalazi se u sklopu elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI) koja osim nje objedinjuje i zelenu poljoprivrednu karticu i onu plavog dizela.

Raspored izobrazbi s terminima i mjestom održavanja edukacija koje provode ovlaštene institucije mogu se pronaći ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštitna sredstva Izobrazba Kartica Produljenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]