Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 13.10.2008.

Gajba mandarina zarada 6 kuna

  • 1.203
  • 55
  • 0

Berba mandarina na neretvanskim plantažama i službeno je počela. Nakon najava prosvjeda i blokada prometnica nezadovoljnih poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je minimalnu otkupnu cijenu od 2,6 kuna i uz poticaj od 50 lipa otkupljivačima za svaki legalno otkupljeni kilogram mandarina kako bi otkupljivačka poduzeća i izvozom mogla konkurirati na tržištu zemalja EU. Osim po dobrom urodu i “seljačkoj buni”, ovogodišnja berba mandarina ostat će zapamćena i po stotinama berača u nepreglednim mandarinskim poljima, koji berbom upotpunjuju svoj kućni proračun. Dnevno se može zaraditi do 200 kuna, a iskusniji berači i više, ovisno o dogovoru s vlasnikom plantaže.

Neki se, naime, odluče za neto iznos na ruke, dok drugi za ubranu gajbu naplaćuju po šest kuna, što znači da ako uberu pedesetak gajbi, mogu dnevno zaraditi i više od 300 kuna. Ove sezone očekuje se urod od oko 50.000 tona koje bi, smatraju voćarske udruge, bilo nemoguće plasirati bez intervencije države.

Najveće otkupljivačko poduzeće u dolini Neretve, Konzum, dosad je otkupilo 3800 tona iznimno kvalitetnih mandarina, i to po cijeni od 2,80 kuna za kilogram. Otkupljene mandarine, osim u prodaji u vlastitim trgovinama, Konzum je izvozio u zemlje bivše Jugoslavije te Češku a uskoro će se mandarina naći i u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj.

- Nastojat ćemo otkupljivati mandarine po većoj cijeni od zajamčene, a svako korigiranje otkupne cijene dogovarat će se s povjerenstvom u koje su uključeni gradonačelnici Metkovića i Opuzena te predstavnici voćarskih udruženja - istaknuo je direktor Konzuma, Niko Kapović.


Izvori

Jutarnji list