Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2021. 18:00

Francuski stručnjaci odredili alternative neonikotinoidima

Francuska agencija ANSES je otkrila četiri kratkoročna rješenja koja bi mogla poslužiti umjesto neonikotinoida i još 18 mogućnosti koje će biti dostupne za dvije do tri godine.

Foto: Renata Prusina
  • 186
  • 431
  • 0

Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja ANSES, ispitala je alternative neonikotinoidima u uzgoju šećerne repe koji su zabranjeni za uporabu od 2018. godine. Istovremeno su pregledali i 3.800 znanstvenih radova i donijeli odluku o tome koje su 22 mogućnosti zamjene ove aktivne tvari, od kojih su četiri kratkoročne, piše news.in-24.

To uključuje aktivne tvari flonikamid i spirotetramat, odobrene za korištenje u Europskoj uniji. Osim njih, navode da je pogodno malčiranje te organska gnojidba.

"Ova rješenja predstavljaju dobru učinkovitost, ali nisu dovoljna za samostalnu upotrebu", napominju iz ANSES-a pojašnjavajući da će uz njih biti potreban integrirani pristup zaštite bilja kako bi se postigla dovoljna učinkovitost a možda i evolucija u uzgojnim praksama. 

Na raspolaganju još 18 opcija

Dakle, iako je većina zamjena postigla dobru učinkovitost samostalno nisu mogle u dovoljnoj mjeri smanjiti štetu koju su prouzročile lisne uši i virus žutice. Radi toga ova agencija traži unaprjeđenje istraživanja i razvoja alternativnih praksi kako bi se metode djelotvorne na ostale usjeve prilagodile i uzgoju šećerne repe. Prema njima, važno je i testiranje kombinacija sredstava za zaštitu bilja kao dio integriranog pristupa zaštiti usjeva.

Osim ranije spomenutih alternativa koje su već dostupne, u naredne dvije do tri godine bit će ih još 18, navode iz ANSES-a. Osim pesticida, spominju i biološke metode poput upotrebe mikroorganizama i korisnih insekata, kao i biljnih i mineralnih ulja, te novih sorti i biljnih stimulatora.

Vlasti u Francuskoj također vide izlaz u metodama uzgoja šećerne repe u kombinaciji s drugim usjevima koji utječu na populaciju lisnih uši ili privlače njihove prirodne neprijatelje.


Tagovi

Lisne uši Zaštita bilja Alternative Neonikotinoidi Uzgoj šećerne repe Francuska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?