Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2021. 18:00

Francuski stručnjaci odredili alternative neonikotinoidima

Francuska agencija ANSES je otkrila četiri kratkoročna rješenja koja bi mogla poslužiti umjesto neonikotinoida i još 18 mogućnosti koje će biti dostupne za dvije do tri godine.

Foto: Renata Prusina
  • 184
  • 431
  • 0

Francuska agencija odgovorna za odobrenja sredstava za zaštitu bilja ANSES, ispitala je alternative neonikotinoidima u uzgoju šećerne repe koji su zabranjeni za uporabu od 2018. godine. Istovremeno su pregledali i 3.800 znanstvenih radova i donijeli odluku o tome koje su 22 mogućnosti zamjene ove aktivne tvari, od kojih su četiri kratkoročne, piše news.in-24.

To uključuje aktivne tvari flonikamid i spirotetramat, odobrene za korištenje u Europskoj uniji. Osim njih, navode da je pogodno malčiranje te organska gnojidba.

"Ova rješenja predstavljaju dobru učinkovitost, ali nisu dovoljna za samostalnu upotrebu", napominju iz ANSES-a pojašnjavajući da će uz njih biti potreban integrirani pristup zaštite bilja kako bi se postigla dovoljna učinkovitost a možda i evolucija u uzgojnim praksama. 

Na raspolaganju još 18 opcija

Dakle, iako je većina zamjena postigla dobru učinkovitost samostalno nisu mogle u dovoljnoj mjeri smanjiti štetu koju su prouzročile lisne uši i virus žutice. Radi toga ova agencija traži unaprjeđenje istraživanja i razvoja alternativnih praksi kako bi se metode djelotvorne na ostale usjeve prilagodile i uzgoju šećerne repe. Prema njima, važno je i testiranje kombinacija sredstava za zaštitu bilja kao dio integriranog pristupa zaštiti usjeva.

Osim ranije spomenutih alternativa koje su već dostupne, u naredne dvije do tri godine bit će ih još 18, navode iz ANSES-a. Osim pesticida, spominju i biološke metode poput upotrebe mikroorganizama i korisnih insekata, kao i biljnih i mineralnih ulja, te novih sorti i biljnih stimulatora.

Vlasti u Francuskoj također vide izlaz u metodama uzgoja šećerne repe u kombinaciji s drugim usjevima koji utječu na populaciju lisnih uši ili privlače njihove prirodne neprijatelje.


Tagovi

Lisne uši Zaštita bilja Alternative Neonikotinoidi Uzgoj šećerne repe Francuska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

575


Glasova: 32

Agrarna stranka 5,6%

Glasova: 83

Domovinski pokret i partneri 14,4%

Glasova: 159

HDZ i partneri 27,7%

Glasova: 5

Javno dobro 0,9%

Glasova: 31

Most i partneri 5,4%

Glasova: 38

Možemo 6,6%

Glasova: 21

Odlučnost i pravednost 3,7%

Glasova: 16

Republika i partneri 2,8%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,2%

Glasova: 123

SDP i partneri 21,4%

Glasova: 60

Nitko od navedenih 10,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]