Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online prodaja
  • 30.08.2020. 12:00
  • Francuska

Francuski poljoprivrednici i za vrijeme karantene poslovali s dobitkom

Strah od gubitka prodaje javio se samo u prvim danima zatvaranja, ali nakon što su se lokalni lanci dogovorili i čak organizirali suradnju on je nestao. Prodaja na kućnim vratima, online kupovina i dostava bili su ključni faktori opstanka OPG-a.

Foto: JumpStory
  • 87
  • 199
  • 0

Iako su brojne tržnice diljem svijeta zbog izbijanja koronavirusa duži period bile zatvorene, a brojni proizvođači u gubitku, poljoprivrednici u francuskoj regiji Hérault svoje proizvode ipak su uspjeli plasirati na tržište kroz razne nove kanale, piše Euractiv

"Za vrijeme karantene iznenada se pojavila potpuno nova vrsta kupaca, čak iz neposrednog susjedstva koji su kupovali izravno s naše farme, a danas još uvijek to prakticiraju“, kaže poljoprivrednik Antonie. 

On sa svojom suprugom Véronique ponovno prodaje voće i povrće na tržnici, naravno s maskama i rukavicama i pod budnim okom zaštitara koji reguliraju ogroman promet. Kako tvrdi Antonie, do grla su u poslu, s prodajom na kućnim vratima, ali i onom na tržnici, 24 sata jedva su dovoljna da zadovolje potražnju. 

Tržišta nisu propala

Strah od gubitka prodaje javio se samo u prvim danima zatvaranja, ali nakon što su se lokalni lanci dogovorili i čak organizirali suradnju, on je nestao. Prodaja na kućnim vratima, online kupovina i dostava bili su ključni faktori opstanka OPG-a.

"Brojni proizvođači uspjeli su održati svoje tjedno tržište čak i tijekom zatvaranja. To je rezultiralo bizarnim scenama poput one u Murvielleu, malom gradu blizu Montpelliera, gdje su štandovi u 10 sati bili potpuno prazni", prisjeća se gradonačelnica Elisabeth Touzard.

Epidemija povećala potražnju za lokalnim, funkcionalnim proizvodima

"Teško je da će svi uspjeti održati ovaj ritam", rekla je Bénédicte Firmin iz "Civam Bio34", udruženja za razvoj organske poljoprivrede u regiji Hérault. Njezina je Udruga stvorila tzv. InPACT34 ( Initiatives pour une Agriculture citoyenne et teritoriale ), organizaciju koja promiče distribuciju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Samo dva tjedna nakon zaključavanja, ta je udruga uspjela organizirati dolazak poljoprivrednika koji su svoje lokalne proizvode dovezli u gradove i prodavali ih u skladu s propisima. Sustav je prilično lako funkcionirao. Kupci su preko interneta, naručili, ili kako se kaže, "stavili u košaricu" sve što žele, a lokalni su im farmeri namirnice distribuirali na dogovorena mjesta, odobrenim od općinskih vlasti.

Daljnji nastavak suradnje?

Lokalna organizacijska struktura, uz pomoć komora, gradskih vlasti i službi koje su širile popise lokalnih proizvođača i apelirale na javnost da izravno kontaktiraju poljoprivredna gospodarstva, pridonijela je prodaji za vrijeme karantene i ojačala kratke lance.

Novi kanali izravne prodaje mogli bi se nastaviti. Prema istraživanju koje je proveo "Interbio Occitanie" u lipnju ove godine, 20% od 324 anketiranih ekoloških uzgajivača očekuje da će dugoročno nakon krize Covid-19 promijeniti svoje marketinške načine distribucije. Nešto više od polovice anketiranih tvrtki izjavilo je da su njihovi prihodi ostali stabilni ili su se čak povećali tijekom krize. 

EU poljoprivredne i prehrambene tvrtke unatoč Covidu-19 žele širiti svoje poslovanje

Prema studiji, posebno su uspješni bili uzgajivači povrća. Nažalost, bilo je i onih koji su rekli kako su izgubili više od polovice svojih uobičajenih prihoda. Najviše pogođeni su vinogradari kojima je zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata bio onemogućen plasman na tržište. Nešto manje gubitke pretrpjeli su i stočari koji su meso također trebali prodati restoranima. 


Tagovi

Francuska Online trgovina Poljoprivredni proizvodi Tržnice Prodaja Prihodi Covid-19 Kratki lanci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.