Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornjaši
  • 17.07.2020. 13:30

Fotografirajte jelenka ili strizibube - nagrade za dobitnike osigurao NP Sjeverni Velebit

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike opet provodi akciju podizanja svijesti građana vezano uz zaštitu kornjaša. Ako ih vidite, fotografirajte ih i pošaljite podatke.

Foto: JumpStory
  • 564
  • 34
  • 1

Nedavno se u inbox Agrokluba javila čitateljica iz Duzluka pored Orahovice. Jelenak joj je, piše, doletio u dvorište. Htjela nam je i sliku poslati. Uputili smo je na naš KLUB gdje rado objavljujemo i ovakve zanimljivosti. No, u međuvremenu je i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priopćilo kako se i ove godine održava akcija pod nazivom "Jeste li ih vidjeli?", a s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja.

Svoju fotografiju možete poslati putem web obrasca ovdje

"Svi zaljubljenici u prirodu ako opaze jelenka (Lucanus cervus), alpinsku strizibubu (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus) slobodno ih mogu uslikati i poslati nam fotografiju, a mi ćemo tradicionalno po završetku akcije izabrati i nagraditi one najbolje. Ujedno će biti nagrađena i osoba koja dojavi najviše nalaza“, navode u priopćenju. 

Jelenak (Foto: MZOE, Zvonimir Osvald)

Najugroženija skupina kornjaša

Jelenak, alpinska strizibuba i velika četveropjega strizibuba pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša, saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu.

Velika četveropjega strizibuba (Foto: MZOE, Dina Šimunović)

Njihova prisutnost odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju.

Sve dojave javnosti možete pronaći ovdje, a dobitnici nagrada za 2020. godinu bit će proglašeni po završetku obrade velikog broja pristiglih podataka.

"Stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga pa se ovom akcijom želi proširiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode", poručuju iz Ministarstva.

Alpinska strizibuba (Foto: MZOE, Mario Vlašić)

Zato ih fotkajte jer osim što će te napraviti dobro djelo, NP Sjeverni Velebit pobjednike će nagraditi obiteljskim ulaznicama.


Tagovi

Jeste li ih vidjeli Kornjaši Jelenak Alpska strizibuba Velika četveropjega strizibuba Fotografija Zaštita Ugroženost Nagrada Akcija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]