Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 27.07.2015. 14:15

Fond solidarnosti za opožarena područja?

Dubrovački-neretvanski župan traži od Vlade proglašenje elementarne nepogode, a europarlamentarac Tonino Picula da Hrvatska zatraži pomoć EU, jer na to ima pravo.

  • 174
  • 11
  • 0

"Spasio sam samo tri svinje, dvije krave i dva teleta. Ostalo nisam uspio. Sve sam desetljećima gradio od 1986. godine kad sam doselio na Pelješac. Ali, nije bilo pomoći". Tihim je to glasom na zgarištu svojeg imanja na poluotoku Pelješcu, reporterima Slobodne Dalmacije, rekao Jožef Berkeš.

U ovome požaru, izgorjelo mu je obiteljsko imanje sa štalom i pomoćnim gospodarskim objektima. Plamen mu je progutao i 12 koza, 30 ovaca, dva konja i oko dvije stotine različite peradi. Pomoć mu već nude suborci i prijatelji iz Domovinskog rata u kojem je aktivno sudjelovao. I suborac Nedjeljko Knežić iz Žuljane, od nevjerice trlja oči gledajući što je ostalo od gospodarstva njegova prijatelja i kaže kako obitelj Berkeš neće biti ostavljena na cjedilu, već će im se pomoći koliko god tko bude mogao.

Požari pod kontrolom - štete ogromne!

Srećom, ovakvih tragičnih priča je malo, jer su se vatrogasci posljednjim atomima snage borili da zaštite ljude, kuće, stoku i gospodarske objekte. No, negdje je vatra jednostavno bilo jača.

Požar kraj Ponikvi na Pelješcu, od jutros je konačno pod kontrolom vatrogasaca

"Vatrogasci na terenu saniraju požarišta u Smokvici, Trsteniku, Janjini i Ponikvama. Izgorio je dio vinarije Grgić u Trsteniku te gospodarski objekt u Pijavičinom. Ukupno je izgorjelo oko 3.500 hektara, šuma, vinograda i maslinika, a u prevrtanju cisterne, lakše su ozlijeđena dva vatrogasaca. Zahvaljujem svim vatrogascima i mještanima koji su pomogli da se požari ugase i spase ljudi i kuće", poručio je glasnogovornik Stožera za obranu Goran Cvjetinović, a prenio portal dubrovniknet.hr

Picula: EK će nam dati pomoć, samo je Vlada mora zatražiti

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je u emisiji Otvoreno, kako je kontaktirao povjerenstvo Europske komisije za aktiviranje Fonda solidarnosti, koji nam je dostupan, pogotovo za Pelješac i Korčulu, koji spadaju pod posebna otočna područja. Dodao je kako je sada na potezu Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, koje treba zatražiti pomoć od Europske komisije.

Traži se proglašenje elementarne nepogode

Dubrovačko neretvanski župan Nikola Dobroslavić, najavio je kako će odmah u ponedjeljak poslati Vladi zahtjev za proglašenje elementarne nepogode za opožarena područja. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, pojasnio je pak, kako je rečeno, zašto je odbijana pomoć koju nam je u gašenju požara ponudila Rusija. Kazao je kako bi to izazvalo zbrku na terenu, a ona nije potrebna te dodao kako nekada pomoć može biti i teret. Postavilo se i pitanje o angažiranju civilne zaštite, na što je Perinić odgovorio kako civili nemaju što raditi na prvoj liniji obrane od požara.

U emisiji je sudjelovao i bojnik Davor Turković, zapovjednik eskadrile protupožarnih aviona, kazavši kako su osim pilota, pravi heroji i mehaničari u Divuljama, koji preko noći osposobljavaju zrakoplove i helikoptere.

"Ono što je dobro jest da nije stradala ni jedna kuća i niti jedna osoba, a kad sve ovo završi trebamo napraviti jednu iskrenu i detaljnu analizu svih događanja, ali i funkcioniranja sustava. Vjerujte mi da je Hrvatska na Mediteranu najbolje organizirana u protupožarnoj obrani", zaključio je u emisiji bojnik Turković.

Uhićen i muškarac s Pelješca koji je podmetnuo požar na Taboru

Portal dubrovacki.hr piše kako je policija uhitila i jednog muškarca iz Kune Pelješke kojeg se sumnjiči za podmetanje požara na brdu Tabor, odakle se proširila vatrena stihija koja je doslovno spalila pola poluotoka Pelješca. Vatra na brdu Tabor navodno je zapaljena nakon 21 sat, na mjestu do kojeg se može doći automobilom, a nakon što je to mjesto napustila vatrogasna patrola koja je svakodnevno na Taboru dežurala upravo do devet navečer.

Požari na Korčuli i ostalim dijelovima zemlje također su stavljeni pod kontrolu

Požar kod mjesta Smokvice na otoku Korčuli vatrogasci su nakon tjedan dana borbe s vatrom, jučer stavili pod nadzor, a jake vatrogasne snage koje su pristigle u pomoć, povučene su s terena, pa požarište saniraju lokalni vatrogasci. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja.

Požar u Istri, kod Plominske gore, jutros je uz pomoć triju kanadera lokaliziran, a potom i ugašen. Uništeno je više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja. "Pod kontrolu je stavljen i požar na području između Kršana i Kožljaka koji se ponovno rasplamsao. Gasi ga 70-ak vatrogasaca iz cijele Istre s 30 vozila, a jutros su na mjesto požara stigla i tri kanadera. Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer bile zatvorene za promet, ponovno su otvorene", rekao je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Cijelu su noć vatrogasci dežurali i na požarištu kod Bola na Braču.


Tagovi

Pelješac Požari Jožef Berkeš Slobodna Dalmacija Imanje sa štalom Izgorena stoka Nedjeljko Knežić Žuljana Vatrogasci Ponikve na Pelješcu Požar pod kontrolom Trstenik Smokvica Otok Korčula Vinarija Grgić Goran Cvjetinović Tonino Picula Otvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer