Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalne blagajne
  • 31.07.2013.

Fiskalizacija tržnica

Sutra počinje primjena mjera fiskalizacije tržnica, ali veći broj prodavača je otišao na kolektivne odmore i to neće biti realna slika stanja, kazali su predstavnik prodavača Neven Peša, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miro Bakrač i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i direktor karlovačke tržnice Niko Pervan

  • 230
  • 10
  • 0

Prave posljedice učinka fiskalizacije na poslovanje tržnica i prodavača vidjet će se tek u drugoj polovici kolovoza kad se većina prodavača vrati s godišnjeg odmora, kazali su Hini predstavnici prodavača.

Sutra počinje primjena mjera fiskalizacije tržnica, ali veći broj prodavača je otišao na kolektivne odmore i to neće biti realna slika stanja, kazali su predstavnik prodavača Neven Peša, glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miro Bakrač i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica i direktor karlovačke tržnice Niko Pervan.

Očekujemo da će vidno opasti opseg posla jer je dio prodavača već odjavio svoje obrte, kazao je Peša.

Prodavači smatraju da im fiskalizacija nameće nove troškove i otežava posao jer u špicama, kad najviše prodaju, čekanje računa usporava rad i tjera kupce, te imaju još nedoumica s otpisom robe, kazao je Peša.

Pervan primjećuje da je dio prodavača prihvatio fiskalizaciju i uzeo blagajne, ali i ukazuje na neke negativne pojave. Budući da su sajmovi izuzeti iz fiskalizacije, to unosi podjele i razdor među ljude na tržnicama. Također, dio prodavača je uspio steći status obiteljskog poljoprivednog proizvođača (OPG), ali smatra da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo na terenu utvrditi imaju li za to pokrića ili se radi o manipulacijama.

Pervan je naveo primjer dvojice predstavnika OPG-a koji su otkazali korištenje hladnjače na karlovačkoj tržnici i zaključio kako smatra da ovo u konačnici vodi k postupnom odumiranju tržica, iako se to ne vidi odmah.

Bakrač također smatra da će doći do smanjenja posla na tržnicama, čemu doprinosi i rizik od najavljenog oštrog kažnjavanja.

Naša tržnica organizirala je dvije prezentacije opreme za fiskalizaciju i razmotrili smo mogućnost tehničke podrške stabilnijim uvjetima rada na tržnicima, no ipak odluka je na prodavačima, zaključio je Bakrač.

Prodavač Zoran Klasić iz Rijeke kaže da zbog loših uvjeta rada na tržnici, koje dodatno potenciraju obveze prema fiskalizaciji, do daljnjega neće raditi, iako od toga živi.

Dodaje da u ovom trenutku isto misli oko 55 prodavača, što je, procjenjuje, trećina ukupnog broja prodavača, te smatra da će vjerojatno ukupno dvije trećine prodavača podržati takav stav.

Riječka tržnica je najskuplja - mjesečno klupa stoji 1300 kuna bez PDV-a, dok u Zagrebu stoji 300 kuna - uvjeti rada su loši i blagajne će biti izložene kvarenju.

Nisam protiv fiskalizacije, ali zamislite kako izgleda raditi kad za svaki artikl trebate čekati minutu da se evidentira. Pa sad, da ste u redu, bi li vi čekali pet minuta na račun za pet artikala, zapitao se Klasić. Ustvrdio je kako treba naći neko prikladnije rješenje, poput evidentiranja računa koji bi na kraju radnog dana išli na fiskalizaciju.

Možda je nekomu stalo da na naše tržnice dođe uvozna roba lošije kvalitete, a naše friško i kvalitetno povrće ode vani, zaključio je Klasić.

Autor: HINA Foto: RGBStock.com


Izvori

Novi List


Tagovi

Fiskalne blagajne Tržnica Fiskalizacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!