• Elementarne nepogode
  • 20.08.2015. 16:25

Financiranje štete i do 100 posto!

Jakovina najavio natječaj za sanaciju šteta od požara i suša!

  • 776
  • 117
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u vezi proglašenja elementarnih nepogoda na pojedinim hrvatskim područjima izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade kako će se prvo pričekati da županijska povjerenstva odrade svoj posao i točno utvrde kolike su štete, a da će krajem kolovoza biti raspisan natječaj za sanaciju tih šteta.

Financiranje štete 100%

"Mi smo već najavili da ćemo raspisati natječaj po Mjeri 5, vezan uz sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, a koje obuhvaćaju štete i od požara i od suše. Natječaj će biti raspisan od 31. kolovoza do kraja 10. mjeseca i sve velike štete koje su izazvane elementarnom nepogodom, sušom i požarom, moći će se financirati u 100%-tnom iznosu iz EU fondova", odgovorio je ministar Jakovina na pitanje može li se očekivati da se poljoprivrednici obeštete i novcima iz EU fondova.

Dodao je i da postoje određena pravila "koja vrijede i za hrvatske partnere poljoprivrednike, kao i za europske, znači odnose se na višegodišnje nasade, na mehanizaciju, na objekte, opremu i sve ostalo, dok jednogodišnji usjevi ne ulaze u ta pravila".

Država sufinancira dio polica

Na pitanje koliko je u Hrvatskoj osiguranih poljoprivrednika i pokrivaju li osiguranja te štete, Jakovina je kazao kako država godinama sufinancira dio polica osiguranja poljoprivrednih proizvođača. "U Programu ruralnog razvoja programirali smo mjeru koja se aktivira od 2016. godine, gdje će se za 65% vrijednosti police naših poljoprivrednih proizvođača moći povući sredstva iz EU-a, i to je jedna od mjera koja će povećati broj osiguranih usjeva", kazao je Jakovina.

Ovih je dana zbog požara proglašena elementarna nepogoda na Pelješcu, a zbog suša u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Tihomir Jakovina Mjera 5 EU fondovi Elementarne nepogode Suša Požari Nasadi Mehanizacija Osiguranje Program ruralnog razvoja Šteta Pelješac


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi