Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tečaj švicarskog franka
  • 05.02.2015. 18:45

Fiksirani tečaj franka za poljoprivrednike!

Švicarski franak na razini 6,39 kuna za franak primjenjivat će se i na fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, odnosno slobodna zanimanja, obrtnike te poljoprivednike.

  • 540
  • 28
  • 0

Vlada je u ponedjeljak s telefonske sjednice predložila Saboru amandmane na prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama kojima se fiksirani tečaj kune u odnosu na švicarski franak na razini 6,39 kuna za franak primjenuje i na fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, odnosno slobodna zanimanja, obrtnike te poljoprivednike.

Amandman je potaknut nedavnom dopunom Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojom je pružena zaštita potrošačima s kreditima u švicarskim francima (CHF) i u kunama uz valutnu klauzulu u francima od iznenadnog naglog porasta tečaja franka, fiksiranjem tečaja kune u odnosu na CHF na razinu 6,39 kuna za jedan franak, u razdoblju od godinu dana.

Stupanj zaštite za poljoprivrednike

Pogledajte još: Blokirani - u proljeće novi prosvjedi!

Amandmanom, koji je predložila Vlada, isti stupanj zaštite pruža se i dužnicima - fizičkim osobama kada obavljaju registriranu djelatnost.

Točnije, fiksiranje tečaja primjenjuje se na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnike, trgovce pojedince te nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, neovisno o visini i vrsti kredita u francima ili u kunama uz valutnu klauzulu u francima, kažu u priopćenju.

Razlika visine anuiteta odnosno obroka primjenom fiksiranog tečaja trošak je kreditne institucije, a mjera se uvodi s ograničenim rokom od godinu dana nakon stupanja na snagu Zakona.

Dovedeni u neodrživ ekonomski položaj

Hrvatski sabor je prihvatio dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima je tečaj franka za kredite u švicarcima fiksiran na razini 6,39 kuna, za razdoblje od jedne godine, a trošak tog fiksiranja u odnosu na tečaj na tržištu snose banke.

Vlada smatra da su te kategorije dužnika, jednako kao i fizičke osobe - potrošači, zbog naglog porasta tečaja izloženi rastu troškova koje nisu u mogućnosti apsorbirati te su dovedeni u neodrživ ekonomski položaj, ugrožena je njihova egzistencija i daljnje poslovanje.

Vlada predlaže i amandman prema kojem se, zbog logičke povezanosti materije, dosadašnji članci 156. i 157., kojima su propisane prijelazne i završne odredbe u vezi s postupcima prisilne likvidacije i stečaja te postupanje u slučaju započetih stečajnih postupaka, spajaju u jedan članak 156.

Foto i tekst: Vlada RH


Tagovi

Fiksirani tečaj Franak OPG Poljoprivrenici Dužnici Krediti CHF Zakon o kreditnim institucijama Tržište Likvidacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.