Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 20.02.2022. 07:30

Fendt najavio proizvodnju električnog traktora e100 Vario

Veliko zanimanje za Fendtovim električnim traktorom je među vinogradarima i povrtlarima, a upiti ne dolaze samo iz Njemačke nego i iz skandinavskih zemalja te Kalifornije

Foto: Fendt
  • 634
  • 160
  • 0

Poljoprivredni proizvođači imaju obavezu zaštite prirode i divljih životinja i svakim danom se suočavaju s izazovima učinkovitijeg, održivog i pažljivijeg rukovanja resursima. Fendt je još 2017. godine razvio prototip e100 Vario koji je tada predstavljao jedan od prvih traktora na električni pogon, a predstavljen je te godine na sajmu Agritechnica. 

Najavljen početak prodaje

Christoph Gröblinghoff, šef prodaje Fendta, najavio je proteklog tjedna da bi serijska proizvodnja mogla započeti 2024. godine u S i V varijanti, navodi Agrarheute. Za sada je planirano 1.000 komada, a raspon perfomansi se kreće od 90 do 95KS. Proizvodnja bi se trebala odvijati u Marktoberdorfu.

Gröblinghoff kaže da potražnja za potpuno električnim Fendtom ne dolazi samo iz komunalnog sektora, gdje se traži da se javni travnjaci trebaju održavati uz ekološki otisak. Naime, velik interes iskazali su i vinogradari i povrtlari, a upiti ne dolaze samo iz Njemačke nego i iz skandinavskih zemalja te Kalifornije.

Trenutno rade na ispitivanju može li se provesti elektrifikacija sa 150 ili 180KS za najmanje četiri do šest sati upotrebe. Akumulatorsko-električni traktor Fendt e100 se puni u standardiziranoj CCS utičnici od 23 kW ili alternativno na Super punjačima s jednosmjernom strujom. Jedno punjenje baterije dovoljno je za oko četiri sata korištenja. Baterija je teška 600 kg i potrebna je zapremina od 0,3 m³.

Baterija se može napuniti do 80 posto za 40 minuta 

Za sada ne postoji kataloška cijena, ali Leo von Stillfried, direktor Premium Tractor Platform u AGCO-u, predviđa da će one značajno pasti čim budu dostupni veći kapaciteti baterije. Kaže kako nas u budućnosti čeka niz različitih tehnologija. "Imamo električnu energiju, vodik, kombinaciju oba, biometan kao tekuće ili plinovito gorivo te sintetička goriva. Svako ima svoje prednosti i mane, a poljoprivrednicima je relativno lako rukovati električnom energijom", tvrdi dodajući da u narednih nekoliko godina treba razjasniti političke okvire da bi proizvođači znali kako se cjelokupna poljoprivredna industrija može prilagoditi. "Bit će različitih rješenja u različitim klasama performansi."

Alternativni pogoni

Alternativni pogoni za traktore za Fendt su važna tema. Istodobno s razvojem električnih, ova tvrtka razvija one s pogonom na vodik. Osvojili su nagradu DLG Agrifuture Concept za projekt modela H2Agrar koji ima za cilj istražiti kako se vodik može koristiti za poljoprivredne strojeve. 

Oni će se tijekom projektnog perioda koristiti na dvije poljoprivredne testne farme u regiji Haren gdje će se utvrditi njihova potrošnja i istražiti tehnički zahtjevi za odgovarajuću infrastrukturu. 


Fotoprilog


Tagovi

Fendt Traktor e100 Vario Električni traktor Traktor na vodik Christoph Gröblinghoff Leo von Stillfried


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo