Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MARS mobilni robot
  • 18.11.2017. 15:00

Fendt ima MARS robote koji precizno siju kukuruz

Djelujući na vrlo niskim razinama buke i bez svjetala noću, ove jedinice su pogodne za sjetvu polja u blizini sela i domova 24 sata dnevno!

  • 4.305
  • 551
  • 0

Bilo je mnogo rasprava o tome hoće li se proizvodnja mehanizacije razvijati u tom smjeru da se proizvode sve veći i veći strojevi ili pak roboti, odnosno mnogo manji strojevi.

Fendt MARS sustav prva je primjena tehnologije "rojeva" robota u poljoprivrednom inženjeringu i time predstavlja potpuno novo rješenje.

Sustav se oslanja na nekoliko malih, automatski upravljanih i električnih jedinica koje se koriste za sjetvu kukuruza. Jedinice su ispunjene sjemenom od strane operatera koji nadzire njihov rad i koji ih mora dovesti do parcele.

Robot može raditi 24 sata na dan

Djelujući na vrlo niskim razinama buke i bez svjetala noću, ove jedinice su pogodne za sjetvu polja u blizini sela i domova 24 sata dnevno. Vrijeme pozicije i sadnje svakog sjemena je točno zabilježeno. Znajući točno gdje je sjeme zasađeno, otvara se nova mogućnost za ostatak procesa, budući da se naknadne operacije tijekom biljnog ciklusa, kao što su zaštita ili gnojidba biljaka, mogu izvršiti upravo prema pojedinačnoj biljci. Proizvedeni po konceptu uštede troškova i težine od svega 40 kilograma, jedinice usklađuju svoj rad na terenu, smanjuju zbijanje i smanjuju opasnost koju veliki strojevi predstavljaju ljudima i okolišu. Roboti prijavljuju sve podatke o poslu u "Cloud" sustav i međusobno komuniciraju s operaterom.

Roboti trebaju oko 70% manje energije za obavljanje ovog posla te prema tome proizvode manje CO2 u obavljanju zadataka. Budući da ne treba ni dizel ni naftu za rad, nema otpuštanja štetnih plinova.

Najnovija verzija MARS robota prikazana je na ovogodišnjem sajmu Agritechnica u Hannoveru gdje je nagrađen srebrnom medaljom za inovacije!

Izvor i foto: agritechnica.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Inovacije Agritechnica 2017 Fendt MARS Robot Sjetva Tehnologija Precizna poljoprivreda Kukuruz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]